понеделник, януари 21, 2019
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Порожанов: Очакваме сериозни проблеми с градушките през тази година

Подадени са заявления за над 4 хил. декара пропаднали площи

1.91ХилядиЧетения
NivaBG.com

„При тези климатични промени очакваме доста сериозни проблеми с градушките през тази година”, заяви пред БНР аграрният министър Румен Порожанов, в коментар на последните случаи на паднали градушки над Плевенско и Монтанско. Площадките покриващи малко над 1/3 от земеделските площи са заредени с ракети. „Агенцията разполага с 8608 ракети”, потвърди и шефът на агенцията по градушките Ваньо Славеев.  Средният разход според статистиката е между 3 и 6 хиляди ракети.. В агенцията вече са инсталирали нов софтуер за да се внедри използването на самолетния способ, който се предвижда да бъде въведен след приемане на новия закон. Освен това специалистите работят с пет радара за наблюдение на процеса на формиране на градоносни облаци, като се очаква да се монтират още три.

С тяхна помощ експертите могат да получават информация за предстоящи градушки до няколко часа предварително. До дни за обществено обсъждане ще бъде публикуван закона за преобразуване на агенцията в държавно предприятие, като според концепцията му  за да се обхване цялата страна  за защита от градушките трябва да заплащат освен това и земеделските производители, а от застрахователите да се включат с 0,8 %  от приходите им от каско. Застрахователите обаче не желаят да се включат. „Ако това не стане, ще трябва да се увеличи делът на държавата и земеделските производители”, коментира Порожанов.

Към момента според заместник министър Цветан Димитров са подадени 12 заявления за 4720 декара пропаднали площи, от които към 1500 декара са с пшеница а 2000 декара с царевица и други култури.