четвъртък, юни 20, 2019
0887257707 videnov@abv.bg
МЗХ

Порожанов разпореди проверка БАБХ

д-р Дамян Илиев докладвал на OIE, че овцете от стадота на Ани от Болярово са ликвидирани

1.48ХилядиЧетения
NivaBG.com

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов е разпоредил проверка в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Причината  по думите на министъра е изпращането на „некоректен доклад до Световната организация по здравеопазване на животните (OIE), представящ ситуацията по развитие на чумата по дребните преживни животни“.

Това стана ясно  по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос от депутата Кристиан Вигенин. Народният представител посочи, че на 13 септември агенцията по храните е изпратила на OIE доклад, според който всички 203 овце в огнището на чума по дребните преживни животни в град Болярово, обявено на 18 юли, са ликвидирани.

Докладът веднага е бил публикуван на сайта на OIE. В същото време у нас е добре известно, че доброволци не допуснаха ветеринарите до въпросното стадо на Ана Петрова и Тодор Димитров от Болярово. Всички овце в него бяха живи и здрави до 13 септември включително. След това обаче 11 от тях умряха по неизвестна засега причина. Стопаните смятат, че това е станало от преяждане. Резултатите от взетите проби от едно животно все още не са готови.

„Да, първоначалният доклад на БАБХ не съответства на реалната обстановка. Ще възложа на инспектората да провери именно длъжностни лица, които не са направили доклада коректен в информационната система на OIE“, каза министърът.

От своя страна БАБХ съобщениха, че е подадена коректна информация за случая с чума по дребните преживни животни в град Болярово до OIE.

 

NivaBG.com
Виктор Павлов