понеделник, юли 15, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Постига ли напредък кабинентът в преговорите с протестиращите земеделски производители – ВИЖТЕ СТАВКИТЕ

Кабинетът продължава да търси работещ вариант за споразумение с представителите на протестиращите земеделски производители, който е приемлив за всички страни. Това стана ясно след срещата на министър-председателя акад. Николай Денков, министъра на земеделието и храните Кирил Вътев с излъчените преговарящи тази вечер в Министерския съвет.

Премиерът акад. Николай Денков беше категоричен, че ще се подпомагат само зърнопроизводители, които са на загуба, освен тези които са 60 на 40. Преговорите ще продължат в петък следобед.

По информация на NivaBG.com помощта за зърнопроизводителите да бъде в размер на:

  • 10 лв/дка за стопани и стопанства с до 3000 дка 
  • 5 лв/дка за стопани стопанства с до 6000 дка 
  • 2,5 лв/дка за стопани и стопанства с до 10000 дка

Фермерите, които плащат данък  по системата „60 на 40“ няма да доказват загуби. 

Протестиращите от Сдружението ОБЕДИНЕНИ ЗЕМЕДЕЛСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ от западна България, които имат искания за спешна промяна в административните изисквания към тях, които застрашават производството им ще се срещнат утре (8 февруари 2024 г.)

с Министър Кирил Вътев

Макар данъчните декларации да са най-сигурният начин за доказване на печалби и загуби, кабинетът е готов да приеме опростена справка за разходи и приходи с цел да се ускори процеса и стопанствата да получат допълнителните помощи възможно най-скоро. В разходната част на справката от зърнопроизводителите се очаква да представят разходи за оперативна дейност, включващи труд, рента, разход за семена, тор, препарати и услуги свързани с производството.

На срещата страните се споразумяха и за подпомагането със 150 млн. за секторите месо, мляко, плодове и зеленчуци, мед, маслодайна роза, тютюн и винени лозя.

 

Министърът на земеделието Кирил Вътев заяви, че средствата за удовлетворяване на исканията на протестиращите са от преструктуриране на бюджетите на министерството и на фонд земеделие като няма да засегнат по никакъв начин средствата за подпомагане по схеми и интервенции в останалите сектори на земеделието.