събота, май 15, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
Без категорияНОВИНИ

Потвърдиха още едно огнище на АЧС в индустриална ферма

В Добричко дават по 250 пева компенсация за заклано прасе

На Комитета по обща организация на пазара на земеделски продукти в Брюксел бе взето решение да се подпомогне свиневъдствотоНа Комитета по обща организация на пазара на земеделски продукти в Брюксел бе взето решение да се подпомогне свиневъдството

Още едно огнище на АЧС в индустриална ферва в русенското серо  Бръшлен, съобщи  БНР. Информацията е потвърдена на днешния брифинг в БАБХ.

До този момент в страната са регистрирани 19 огнища на заразата, посочи Александра Митова, началник отдел „Здравеопазване на животни” в БАБХ.

„Масово огнища бяха констатирани в нерегистрирани лични стопанства. За съжаление имаме и две ферми, индустриални. Снощи беше потвърдено за още една голяма индустриална ферма в област Русе, в с. Бръшлен с над 40 000 свине. Имаме вече две засегнати индустриални ферми. Свинете, отглеждани в лични стопанства без мерки за биосигурност, са най-големият риск за въвеждане и разпространение на заболяването на територията ни“, допълни Митова.

Междувремено бедствено положение  днес беше обявено и в Разградска област. От най-големия свинекомплекс на Балканите, в който се отглеждат 110 хил. свине, находящ се в Добричко обещаха на стопаните в региона, отглеждащи прасега по дворовете по 250 лева компенсация на заклано животно.