понеделник, юли 15, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Повсеместен ръст в цените на пшеницата и ориза

Цените се увеличават на фона на намалено предлагане

Борсова търговия

Увеличеното търсене доведе до повсеместен ръст в цените на агрокултурите, в това число на пшеницата и ориза, съобщава UkrAgroConsult позовавайки се на The Wallstreet Journal. Така например контрактите на пшеницата на борсата в Чикаго поскъпнаха с 15% през втората половина на март надхвърляйки 131 долара за тон. Оризът пък повиши стойността си със 17% до 490 долара за тон.

За да осигурят продоволствената сигурност редица страни ограничават износа на ключови агросуровини. Украйна и Казахстан вече обявиха, че временно ограничават експорта на пшеница,а Виетнам на ориз. Традиционните вносители на ориз и пшеница също са причина за увеличение на цените, опитвайки се да увеличат доставките.

Според експертите цените вървят нагора в условията на намалено предлагане. По данни на американския департамент по земеделие световното производство на ориз се очаква да достигне до 500 млн. тона, което е близко до рекордно ниво, а глобалните резерви са достигнали до рекордните 180 млн. тона. Подобна е ситуацията и с пшеницата, като от USDA прогнозират рекордно производство на пшеница в света от 764,5 млн. тона.