събота, август 13, 2022
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Повсеместните пожари в Европа поставиха под натиск винопроизводителите

В първите области на територията на страната вече е обявена опасност от горски пожариВ първите области на територията на страната вече е обявена опасност от горски пожари

всеместните пожари в страни като Португалия, Франция и Испания през това лято поставят под натиск европейските винопроизводители, пише в обширен материал специализираното издание Wine Spectator. В лозарските райони на континента пролетта беше суха, а лятото донесе рекордни температури, намалявайки потенциалната реколта и предизвиквайки горски пожари.

Пожари са обхванали обширни територии на Испания от границата с Португалия, през Навара и Галисия до част от Андалусия на юг и Кастилия и Леон. Местните винопроизводители съобщават, че най-тежко до момента е положението в Навара, а щетите за винопроизводителите тепърва ще се оценяват. През това лято горски пожари са застрашили винопроизводителни региони в Испания, Гърция и Португалия, а винопроизводителите, които за сега са избегнали борбата с огъня са принудени да се справя с горещините. Мнозина се притесняват, че добивите ще намалеят драстично тази година след няколко малки реколти през последните години.

„Изменението на климата – ние го преживяваме“, казва Бруно Сами, директор на консултантската служба за лозарство в Земеделската камара на Gironde в Бордо. „През последните седем месеца открихме воден дефицит от 3 инча (около 7,62 см бел.ред( и средни температури с близо 2°C по-високи.

Екипът на Земеделската камара сравнява данните между 1991 г. и 2021 г. с първите седем месеца на 2022 г. Техните данни разкриха, че ниските температури през 2022 г. са с 1,24° C по-високи от предходните 30-годишни средни стойности, а високите температури са с 2,44°C по-висока.

Високите температури, съчетани със сушата, могат да ограничат добивите за реколта 2022 в Бордо, ако ситуацията не се промени. Вече преживяхме температури над 40° C, но толкова рано и с толкова малко вода през годината, това е рядкост“, добавя още той. Заради засушаването и високите температури в редица френски региони отчитат нива на почвена влага близки до обичайните за края на август. Това че като средиземноморски растения лозите по принцип са адаптивни към сушата не е особена утеха за винопроизводителите в Европа, тъй като целта им е да произведат здраво и зряло грозде, а заради екстремно високите температури се наблюдава забавяне в процеса на растеж на лозовите растения.

По време на тази последна гореща вълна експертите съобщиха, че лозята спират вегетативния растеж, листата изсъхват, растенията страдат от известно обезлистване и загуба на обем в плодовете.

Вино и билети за ръгби мач за френски пожарникари

Междувременно thedrinksbusiness.com информира за това, че винопроизводители от Бордо решили да се отблагодарят на местните пожарникари за усилията им за справяне с огнената стихия с вино и билети за ръгби. Идеята е по съвместна инициатива на местните винопроизводители и клуба по ръгби в Бордо. по оценки пожарите в региона са унищожили над 20 хил. хектара с лозови насаждения, но се отбелязва, че благодарение намесата на пожарникарите огнената стихия не е придобила по-опустошителни размери засягайки големи градове и причинявайки жертви сред населението им.

Като награда за смелостта им президентът на Union Bordeaux Bègles Лоран Марти предложи на пожарникарите 1000 билета за мача на откриването на сезона на местния отбор по ръгби срещу Stade Toulousain този септември. Ще има и почетна обиколка за присъстващите пожарникари преди началото на мача.