вторник, септември 21, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
Животновъдство

Пожар изпепели фуража на овцеферма

Близо 1000 животни са заплашени от глад

Късно снощи в  пазарджишкото село Ветрен дол пламва сеновала към овчарника на животновъда Али Конгьов. Освен сградата стихията е изпепелила и всичкия му запас от храна за животните.
“Идва лошо, зимно време и трябва да се помогне, защото около 1000 овце трябва да се хранят. Който има идея как или желание, нека да помогне”, призова през фейсбук профила си кметът на селото Димитър Христосков, съобщава “Марица”.


На място вече е изпратена строителна механизация да разчисти останките от пожара за да не пламне отново
“На първо време е нужен фураж и сено. На ден 1000-та овце изяждат 80 бали люцерна и сено, а нямам нито една, всичко изгоря. На всичкото отгоре сега овцете започнаха и да се агнат. Лошото е, че пари ще има, чак когато започна да продавам агнетата, като пораснат и след това от млякото, което ще се дои, всеки животновъд го знае”, сподели неволята си собственикът на фермата.
Али Конгьов заедно със семейството си се преселва в с. Ветрен дол преди 15 години. Купува овчарниците на бившето ТКЗС и ги връща към живот с 1000-та овце, които започва да гледа в тях. Родом е от с. Конарско, община Якоруда. Местните хора го приемат като добър и трудолюбив човек.

Ето и банковата сметка,на която може да се помогне:

*снимки- “Марица”

Виктор Павлов