сряда, септември 22, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

ПР по време на „чума“

Постановлението задължаващо веригите да купуват само български храни поставя повече въпроси, отколкото дава отговори

С прибързаното приемане на императивното постановление, задължаващо веригите да продават български храни властта умело следва максимата, че и лошият пр си е ПР дори и по време на пандемия.

То поставя повече въпроси, отколкото да дава отговори, особено в условиятана затруднена логистика и пазари, които един ден са затворени, един ден-отворени.

Например към коя група земеделски производители е насочено решението да продават продукцията си на големите магазини дали към малките, средните или едрите?

Какво ще правят фермерите, които не могат да задоволят изискванията на големите вериги за количества продукция? Къде ще продават те своята продукция при условие на блокирани пазари за директни продажби? Как земеделски производители могат въобще да реализират своята продукция, ако тя остане неприбрана поради липса на достатъчно сезонна работна ръка?

Бизнесът също задава въпроси като : Защо държавата се концентрира върху мерки само в определен сегмент от веригата производител-търговец-потребител, а не създава условия да стимулирa различните канали за директни продажби?

С подобен командно-административен подход „продавайте българското“ агроведомството вместо да изпише вежди ще извади очи правейки си ПР по време на пандемия на гърба и на производители, и на търговци, и на потребители, ПР ефектен, но неефективен.

В подкрепа на това е и неясното задължение веригите да осигурят „достатъчно място“ за продажбата на български храни, което търговците като нищо могат да заобиколят, обосновавайки се с това, че и сега предлагат достатъчно място за българска продукция.

Въпреки че мярката се посреща добре от някои браншови организации, то тъкмо в условията на извънредно положение тя едва ли ще даде въздух на българските производители, пред които на дневен ред е въпросът

не как да я реализират, а дали въобще ще я реализират.