сряда, октомври 21, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
Животновъдство

Прасетата в задните дворове се завръщат

Техният брой дори е в пъти по-голям от този преди епидемията от Африканска чума по свинете (АЧС)

93Четения

Над 5000 регистрирани лични стопанства с прасета тази година. Прасетата в задните дворове се завръщат и техният брой дори е в пъти по-голям от този преди епидемията от Африканска чума по свинете (АЧС).Това заяви министър Десислава Танева в ефира на bTV.

 

 

Според  агроминистъра след първи септември, когато стопаните вече имаха право да населват отново животновъдните си обекти, броят на регистрираните лични стопанства е над 5000.

Когато се сблъскахме с епидемията миналата година, те нямаха и 700 за цяла България, уточни Танева.

„На практика този сезон засега България се справя много по успешно с АЧС епидемията. Само две промишлени огнища са регистрирани от преди две седмици, а в годишната статистика ще влезе и това от началото на януари, което е възникнало реално по-рано“,отчете земеделският министър.

Последно болестта бе установена в  индустриална ферма в троянското село Горно Трапе, където 554 прасета бяха умъртвени. Междувременно стана ясно, че Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) се подготвя за европейки одит през ноември. Агри.БГ научи, че се очаква Генерална дирекция „Здравеопазване и безопасност на храните“ (DG SANTE) да извърши оценка на мерките, приети от страната ни за предотвратяване разпространението АЧС.

Виктор Павлов