четвъртък, август 13, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
Бабх

Пръскането на черешите с Би 58 забранено със заповед

В обраните плодове не трябва да има остатъчни количества диметоат

2.71ХилядиЧетения

Употребата на препарата Би 58 срещу черешовата муха е забранено.  Забраната е в сила със заповед от 17 април т.г. на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Препаратът е с активно вещество диметоат. В това отношение от 17 януари м.г. влезе в сила Регламент на ЕП за максимално допустимите граници на остатъчни вещества от диметоат и ометоат във и върху определени продукти, като за черешите максимумът е до 0,02 мг/кг.

Според специалистите обаче дори при прибиране на реколтата от череши след изтичането на карантинния срок на активното вещество в плодовете могат да бъдат открити остатъчни количества над максимално допустимите. Подобна продукция не може да се реализира на нашия и европейския пазар, категорични са от агенцията.

В Кюстендил, който е основният регион, който произвежда череши у нас, от районната служба по безопасност на храните препоръчват първото пръскане на черешовите градини срещу червясването по ранните и средно ранните сортове череши да се извърши най-рано в Бобошево, в Дупница и дворни места в района на Кюстендил – 20-24 май. От 24 до 28 май е добре да пръскат в Кюстендил, а в Бобов дол и Сапарева баня – от 26 до 30 май. Позволените препарати, които могат да се ползват срещу вредителите, са Калипсо 480 СК, Имидан 50 ВГ, Вазтак Нов 100 ЕК, Децис 2,5 ЕК, Карате зеон 5 КС, Натуралис.

NivaBG.com
Виктор Павлов