сряда, май 29, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Агро Новини

Правителството ще наложи таван на надценките на храни чрез закон, обяви Кирил Вътев

Вносът на украински слънчоглед ще бъде съобразен с нуждите на преработвателите

Земеделският министър Кирил Вътев обяви, цитиран от БТА, че правителството подготвя законопроект, който ще цели да въведе таван на надценките на храните в търговската мрежа/. Според него такъв закон е нужен, за да сложи някакви рамки на надценките, като той изтъкна, че при проверките при млечните продукти от рафта в магазина назад към производителите, е отчетено завишение на цените.

„Не може силният да натиска надолу по-слабия, защото най-слаб в случая се оказа земеделският производител, който няма какво да натиска ценово“, коментира Вътев като уточни , че работата на законодателната власт е да създаде нужните правила по които да функционира пазара, а не да го контролира.

Що се отнася до вноса на украински слънчоглед Вътев коментира, че той ще бъде съобразен с нуждите на преработвателите.

. Ние винаги сме внасяли слънчоглед, в това число и от Украйна, и в момента влиза от Румъния, каза Вътев.

Според данните на министъра тазгодишната реколта на слънчоглед е около 1.6 млн. тона, което е под очакваните 2.2 млн. тона. С остатъка от миналата година наличният български слънчоглед е около 2.1 млн. тона. Българските преработватели годишно преработват 3 млн. тона слънчоглед за олио и 1 млн. тона за белен слънчоглед. Остава разрешаването на големия въпрос как ще се споразумеят производители и преработватели, така че да се изкупи продукцията.