събота, юни 25, 2022
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Пред старта на новата кампания, държавата се отказа да купува зърно за резерва

Комбайнът CASE IH 9230 Axial Flow ожъна 460 декара с пшеница за 5 часаКомбайнът CASE IH 9230 Axial Flow ожъна 460 декара с пшеница за 5 часа

В навечерието на старта на новата жътвена кампания към края на тази седмица, държавата най-накрая се отказа от сделката за купуване на зърно за държавния резерв, информира „Дневник“. Очакванията за много добра нова реколта от зърно бяха потвърдени и от аграрния министър Иван Иванов по време на посещението му в община Тервел,. Както е известно за операцията по закупуване на зърно за попълване на държавния резерв бяха предвидени 1,1 млрд. лева, като процедурата така и не стартира заради различни пречки сред които и отказ на Агенцията по вписванията да впише увеличаване на капитала на избраното дружество.

„През тази година очакваме средните за страната добиви от пшеница да са близки до миналогодишните нива. По експертни оценки на Областните дирекции „Земеделие“, на база обследване на моментното състояние на зърнените култури, очакваме изключително добра реколта, която ще е достатъчна както за задоволяване на вътрешното потребление, така и за износ“, заяви Иванов.