четвъртък, януари 20, 2022
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Предишната власт минира плана за възстановяване- новата трябва да го разминира

Проектите за възстановяване на напоителната система са само една от тиктакащите корупционни бомби

Новоназначеното служебно правителство има ограничен периметър от време, в който трябва да промени доколкото е възможно плана за възстановяване изготвен от преждеуправляващите. Сигналите, че в него цъкат истински корупционни бомби, които са като минно поле пред служебния кабинет се появиха още с появата на неговите чернови в интернет, които бяха подложени на усмиване и шеги. Съвсем не на шега ако се концентрираме само върху средствата за земеделие и съществуващият дизбаланс при разпределението им ще видим поне две такива цъкащи бомби.

Първата е свързана с насочването на огромен ресурс за възстановяване на магистралната мрежа от хидро-мелиоративни съоражения, не само без изграждането на нови такива, но и на вътрешната мрежа от напоителни съоражения, която на практика трябва да осигурява достъп на фермерите до вода. . Втората цъкаща бомба е с проектите за дигитализация, парите по които са предвидени не да отидат за бизнеса а да послужат за модернизиране на съществуващи административни регистри на министерството на земеделието.

На фона на последните разкрития за зависимостите на агробизнесмени осветени от Илчовски и Ангелов преработването на плана за възстановяване от служебното правителство, така че да бъде представен първо за одобрение от новия парламент, а после и от Брюксел изглежда наложителна и от първостепенна важност задача.

Не на последно място Брюксел също може да окаже натиск за промени в плана, така както го стори с Унгария- друга страна с ясно изразено авторитарно управление подобно на това на Борисов, и където не от сега се наблюдават зависимости между властта и някои бизнеси приближени на Орбан. Един или два месеца забавяне в представянето на плана едва ли ще са толкова пагубни, колкото ако предвидените в него средства отидат за кухи проекти, миришещи на корупция и обвързаности.
Тук нещата дори изглеждат още по-изродени и цинични, защото власт и определени бизнеси образно преразпределят картите по-между си. И Унгария подобно на България е кандидатствала само за безвъзмездното финансиране по плана за възстановяване, което в нейния случай е малко над 7 млрд. евро, без да се възползва от кредитите. И в Унгария подобно на България неправителствения сектор и опозицията критикуваха властта, че проектите за възстановяване на икономиката не са били обсъдени от гражданското общество и че в него са „заложени схеми, които целят увеличаване на влиянието на управляващата партия чрез прехвърляне управлението на средства на приближени на премиера“. Последната формулировка в кавички с пълна сила важи и за нашия план за възстановяване, в който са заложени драстични възможности за корупционни схеми, които биха увеличили състоянието на нечии чекмеджета, но не и просперитета на бизнеса в случай че не бъдат отстранени. Целите в унгарския план също изглеждат толкова мъгляво определени, колкото и в нашия. Можем да посочим само един пример за да се убедите в това. Актуализиране на стратегическата рамка на земеделието- цел от абстрактна по-абстрактна, за която както наскоро стана ясно от една дискусия на всичко отгоре ще се прави не с европейски средства, а с пари от националния бюджет.

Планът е като минно поле защото в него са заложени корупционни бомби и с проекти за енергийна ефективност, саниране на жилища, транспорт, зелен преход. В свой анализ от „Зелени закони“твърдят, че подобни корупционни мини са заложени и в проектите за реновиране на училища, болници, подкрепа за деинституализация на грижата за възрастните хора и хората с увреждания и други.

Какво може да направи новото правителство?!

 

Пак от „Зелени закони“ казват, че за разминирването на плана за възстановяване от корупционните бомби могат да се вземат някои лесни и ефективни мерки. Първото нещо е ускоряване на диалога с всички заинтересовани страни от неправителствения сектор и различни експерти с идеи които да позволят на плана за възстановяване наистина да заработи в интерес на икономиката. Да се стартира процедура за екологична оценка на плана за възстановяване и да се създаде работна група, която да предложи механизъм на следващите управляващи за това, как да се включат средства от пакета, които ще се предоставят под формата на заеми. Това са само някои от мерките, които служебното правителство може да приеме за да отпочне разминирането на плана за възстановяване. Той обаче се нуждае от основно преработване, за да се създадат гаранции, че средствата предвидени по него няма да отидат в нечии чекмеджета, а ще допринесат за реално възстановяване на икономиката ни от кризата с коронавируса. С такава задача може да се захване едно ново редовно правителство, почвата за нея обаче може да се подготви от служебния кабинет.