събота, май 25, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Агро Новини

Предизборни рокади с аромат на развалени перашки

Дали старите кучета в земеделския бранш не подкокоросаха задкулисието да смени главния „актьор“ в земеделското министерство

 

В късния следобед днес стана ясно, че служебният премиер Димитър Главчев е поискал смяната на земеделския министър Кирил Вътев. Мотивите- несправяне с работата, тлеещото напрежение в сектора и стратегическия план. И от Космоса е видно, че подобни аргументи изглеждат или изсмукани от пръстите или подшушнати от „тайни“ и подмолни задкулисни сили. Друг е въпросът как за една седмица Главчев си смени мнението и как Кирил Вътев перефразираме от познато лице за сектора, което има работа за довършване стана неперспективен, и Главчев смени позицията си на 180 градуса.

Само можем да гадаем, кои фигури дърпат конците на подмолните задкулисници. Всъщност защо да гадаем, като е ясно, че зад тях стоят Борисов и Пеевски. Именно последният измести като очакван Месия Борисов по време на последните протести на част от старите браншовици. Дали те не са подшушнали на който трябва, че Вътев им е неудобен, защото не могат да си разиграват коня из министерството, също не можем да кажем със сигурност.

Напрежението ако го има в сектора се подклажда тъкмо от външни сили, защото всичко що се отнася до субсидиите се плаща съгласно установения график. Старите браншови мутри обаче са свикнали на запазване на статуквото да преразпределят плащанията така, че да има много за големите, а малките да не вземат нищо. И когато Кирил вътев реши да промени модела, стана неудобен за тях.

Що се отнася до втория аргумент- Несправяне с работата“, изглежда още по-необясним, защото Кирил Вътев идва от средите на месопреработвателите, където много преди да стане министър е доказал, че може да ръководи успешен бизнес.

Най-несъстоятелен е последният аргумент на Главчев, доколкото го има- стратегическия план. Той беше преработван и финализиран от последната служебна власт, и Вътев само го завари. Освен това неговото прилагане е още в самото начало. Брюксел прие вече облекчения които предвиждат страните членки да правят промени по него по два пъти годишно. Да речем че Главчев не е врял и кипял в земеделието, то задкулисието със сигурност знае, че макар всяка страна членка да има по-голяма самостоятелност по неговото управление, процесът по въвеждането на каквито и да са промени е бавен, бюрократичен и не става от днес за утре без санкцията на Брюксел.

А в Брюксел подобно на София на администрацията съвсем не и е до промени на стратегическия план на България, тъй като и там поне до началото на юни са на вълна избори, след които ще трябва да се конституират европейски органи – новият състав на ЕК и Европейския парламент. Освен това Брюкселската административна машина не се слави с огромна бързина. Факт в подкрепа на това, че за последните промени в ОСП, целящи нейното опростяване, дори не беше направена оценка за въздействието им а те както изглежда предзборно ще минат по бързата процедура.

Евентуалната подмяна на Кирил Вътев с настоящия шеф на фонд „Земеделие“ Георги Тахов едва ли ще промени нещо, с оглед на ограниченото действие на служебния кабинет. Може би задкулисието ГЕРБ-ДПС, ще иска да сложи свой човек начело на фонда, който да дърпа финансовия лост така, както им се иска на старите кучета от бранша. Тогава белким са доволни, че няма да ходят да протестират „гладни“ и „боси“ по площадите търсене на нови Месии. Че то и повече Месии не останаха.