събота, май 15, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Предлага се създаване на европейска обсерватория за събиране на данни за пазарите

В случай на кризи ЕС трябва да обърне внимание на ценообразуването на конвенционално произведените продукти и биопродуктите

В бъдещата ОСП се предлага създаване на обсерватория, която да събира данни и да гарантира прозрачността на пазарите, заяви пред ЕП вчера един от докладчиците по Общата селскостопанска политика Ерик Андрю. Той отговаря за доклада „Обща организация на пазара“ в ЕС. :Сегашната криза показа , че без организация, пазарът не може да функционира. Пазарът не може да функционира без да се саморегулира, а регулацията е налице за да подобри функционирането на пазарите“, заяви в изказването си пред евродепутатите Андрю.

Според него селскостопанските пазари са структурно нестабилни, и това налага да се гарантира по-равнопоставено и стабилно възнаграждение на земеделските производители. „Общата организация на пазарите има за цел по-добра ефективност и по-добро управление на кризи „, добави той. Освен това трябва да се обърне внимание по думите му на секторното регулиране, като е нужна стратегия основана на ясни правила за следене на резултатите. Като такъв механизъм за събирането на повече информация може да послужи тази европейска обсерватория. ЕС и в момента следи движението на основните пазари за млечни продукти , месо и яйца, публикувайки редовни справки за цените им.

Тази обсерватория ще позволи отправянето на ранни предупреждения за възникващи кризи на пазарите, като публичното складиране ще остане като последна мярка. „В случай на кризи на пазара, ЕС трябва да обръща внимание наценообразуването на продуктите, тези, които са био, и тези които не са. Трябва да се спазват екологичните изисквания и вносните стоки, които не отговарят на европейските стандарти не трябва да се допускат на пазара на ЕС“, заяви още докладчикът.

Освен това се предлага да се подобри функционирането на организациите на потребителите и междубраншовите организациии за да има добавена стойност и повече колективни действия.