сряда, май 27, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
Те трябва да представят документи доказващи
ПРСР 2014-2020

През юни: Тръгва приемът по подмярка 6.3

Те трябва да представят документи доказващи

Желанието на министър Танева е законът за градушките да влезе в сила от 1 януари

Средата на месец юни ще стартира приема по подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на втория Национален форум на младите фермери, който се провежда в Пловдив. Според статистиката, по подмярката близо половината от бенефициентите са млади фермери. „Има все по-голям интерес от младите хора да се занимават със земеделие. Това е една от перспективите в нашата страна. Чрез младите хора българското земеделие ще стане още по-конкурентно“, каза Десислава Танева.

В много кратък срок ще приключи и договорирането на одобрените проекти по „млад фермер”. „С ДФЗ сме провели широко обсъждане, изчистили сме административни процедури. По програмата ще бъдат подкрепени повече от 2500 земеделски производители“, допълни Танева.

По мярка 4.1, чийто бюджет вече е изчерпан за настоящия програмен период, малко над 25 % от всички бенефициенти са млади земеделски производители.

От подкрепените млади фермери по подмярка 6.1 пък, 60 % са мъже от 40 % жени, съобщи още земеделският министър.

Тя засегна още и  законът за градушките. По думите й  желание й е той да  влезе в сила от 1 януари. “Така ще може следващия сезон защитата да бъде национална, на всички земеделски площи.В петък ми предстои среща с председателя на Комисията по финансов надзор, ще поканя и  асоциацията на застрахователите и във взаимен диалог заедно със земеделските производители да стигнем до модел, който удовлетворява всички страни.  Трябва да е ясно, че държавата за първи път след 89 година подкрепи увеличаването на площта, която е защитавана по ракетен способ към момента“, добави министърът.

 

NivaBG.com
Виктор Павлов