неделя, март 29, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

През пролетта: Пускат в седмия радар за защита от градушки

До момента защитата с ракетен способ е в рамките на една трета от територията на цялата страна

Гардоприм Плюс Голд

През пролетта пускат в експлоатация седмият радар на територията на Шумен, който ще осигурява възможност за национално покритие за защита от градушки със самолетен способ. Това каза в Русе заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева. Може би няма да бъде покрит целия сезон, който започва от април, тъй като има технически и процедурни въпроси за решаване.
Изпълнителната агенция за борба с градушките е изградила седми радар около град Шумен. До момента защитата с ракетен способ е в рамките на една трета от територията на цялата страна. Новият радар ще заработи през пролетта на тази година и ще даде възможност за включване на самолетен способ и защита на цялата територия на страната.

Плановете на МЗХГ са през 2021 г. взаимоспомагателният компенсационен фонд да започне да работи.Така всеки стопанин, който има нужда от защита от градушка, ще може да се включи чрез съответните вноски и да получи обезщетение при нужда, допълни още Вергиния Кръстева.
“В момента правим разчети какви ще бъдат вноските. Очертава се диференцирано заплащане за зърнени култури и за плодове и зеленчуци”, уточни Кръстева.

Всичко това подлежи на дискусии, когато МЗХГ е готово с вариантите. През настоящата година ще има частична възможност за пробването на самолетния способ, за да се видят резултатите и дали наистина се получава търсеният ефект.

Новата ОСП е насочена изключително в посока климат и опазване на околната среда, затова Фондът за управление на риска е с повишен ресурс, уточни още зам.-министър Кръстева.

NivaBG.com
Виктор Павлов