понеделник, септември 21, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

При 50 лв. надница, няма работна ръка по полето

Стопаните дори са принудени да наемат работна ръка от Украйна

1.48ХилядиЧетения

Липсата на работна ръка е един от най-големите проблеми в аграрния сектор. Варненски земеделци се оплакаха на заседание на Областния консултативен съвет по плодове и зеленчуци в морската столица, че работници трудно се намират дори и при надници от 50 лева. Стопаните дори са принудени да наемат работна ръка от Украйна.
Сред проблемите на производителите е подбиването на цените от вноса, съобщават от Областен информационен център-Варна (ОИЦ), които бяха домакин на срещата.
Друга тема на консултативния съвет беше тазгодишната реколта от десертно грозде. По думите на лозарите то е с добро качество, но има проблем с реализацията на пазара.

„Цената на борсите на вносното грозде от Гърция например е 1,30 лв./кг, докато същото качество при нас е със себестойност 1,80 лв./кг,“ сподели производител от Аксаково.

Огромни затруднения има и при намирането на работници. Това налага да се търсят хора от други варненски общини, макар че дневната надница съвсем не е ниска, тя е 50 лева, добави земеделецът.

По думите на местните производители работна ръка се внася и от Украйна. Минималното заплащане на наетите е 800 лева, като допълнително на чужденците се осигуряват квартира и храна.

Проблем за земеделците е също нормативната уредба, според която компенсации се полагат само при 100 процента загуба на добива при градушка и пожар.

Присъстващите се съгласиха, че предварителното планиране на производството е важно за реализацията на продукцията. Така договарянето с големите прекупвачи води до по-голяма сигурност за земеделските стопани.

На срещата производителите предложиха създаването на сдружения, които да защитават интересите им и да им помогнат да пробият по-лесно на пазара. Като добър пример те посочиха кооперативите в Гърция, в които земеделците масово се включват.

NivaBG.com
Виктор Павлов