неделя, август 9, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
вропейската комисия по никакъв начин няма да предприема законодателна инициатива
Без категория

При цена 1,50 лв.: Розопроизводителите оставят градините си

вропейската комисия по никакъв начин няма да предприема законодателна инициатива

Ниската изкупна цена на суровината изправи на нокти стопаните

1.21ХилядиЧетения

Дестилерии отказват да изкупуват цвят и предлагат унизително ниска цена за суровината. Чаканият от десетилетия Закон за розата се оказа гилотина за земеделските стопани, тъй като регламентира единствено санкциите, които самите те ще понасят, пише “Марица.БГ”. За това алармираха розопроизводители от Карловския край. Близо 100 фермери от Отец Паисиево, Бегово и съседни населени места проведоха събрание, за да търсят решение на проблемите си. На него участва и заместник-кметът на Карлово Стойо Карагенски.

Розоберът в Стремската долина стартира. Първите 300 килограма бяха набрани в Бегово и Отец Паисиево. Ниската изкупна цена на суровината от 1.50 лв. за килограм розов цвят обаче изправи на нокти розопроизводителите. При това положение стопаните ще понесат огромни загуби. Тази цена няма да им позволи да си покрият разходите за отглеждането на културата и да наемат берачи за прибиране на реколтата.

Производителите получават минимална субсидия от около 30-60 лева на декар за отглеждането на розите, за разлика от всички останали фермери, на които държавата дава поне по 130 лева за декар зеленчуци например. Затова те са готови да оставят розовия цвят неприбран, а розоварните без суровина. Няма да позволим в казаните да влезе нито едно розово цветче, заканиха се розопроизводителите от Карловско.

Виктор Павлов