неделя, септември 27, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Продължава вносът на нелегални пестициди

пестициди Нелегални

От началото на 2020 г. са хванати 25 хил. литра

192Четения

От началото на 2020 г. са хванати 25 хил. литра нелегални пестициди.

С цел противодействие срещу нелегалното разпространение на препарати за растителна защита през 2020 г България участва за трети път в международната операция SILVER AXE чрез компетентния орган в областта на контрола по употреба на пестициди Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), Главна дирекция „Национална полиция” и Агенция „Митници”. В рамките на операцията се осъществява засилен контрол върху вноса за пестициди по границите на страната и търговията във вътрешността. „В рамките на извършените проверки по операция SILVER AXE V, проведена през 2020 г в рамките на няколко месеца, и след нея са задържани общо 25 728 л и 1635 кг нелегални препарати за растителна защита, количества, които са многократно по-големи от тези през миналата година”, информира министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева в отговор на въпрос на народния представител проф. Светла Бъчварова за нерегламентирания внос и употреба на пестициди у нас.

Според данните през 2019 г при съвместните действия между Агенция „Митници” и БАБХ за периода на операцията са задържани 257,5 л и 31,3 кг неразрешени ПРЗ с произход Турция и една от Русия. Засиленият контрол продължава и след акцията, като в рамките на месец през 2019 г в Пазарджик са открити над 3500 л и 3800 кг нелегални ПРЗ с произход Турция, Гърция и др., а в Силистра е установена нерегламентирана търговия и преопаковане на ПРЗ, както и съхранение на ПРЗ с изтекъл срок на годност в два нерегламентирани обекта. Задържани са над 2600 л и 437 кг пестициди.

През 2019 г за два месеца са направени 724 проверки за нелегални пестициди, от които 376 са на обекти за търговия и 348 на земеделски стопани за начина на употреба. В търговските обекти са засечени 70 нарушения, а при земеделските стопани не е установена употреба и съхранение на нелегални пестициди.

В резултат на извършените проверки във вътрешността на страната по SILVER AXE ІV са задържани 6367 л и 4333 кг нерегални пестициди, които са многократно по-големи от тези през предходната година.

През 2020 г проверките по границите и във вътрешността на страната продължават. За периода на операцията са задържани над 18 000 л турски неразрешени пестициди. След внезапни проверки от страна на Областните дирекции по безопасност на храните пък са проверени 322 търговски обекта и 406 земеделски стопани за употреба и съхранение на ПРЗ. Хванати са над 3500 л неразрешени препарати от Белгия. През юни 2020 г в областите Пазарджик, Пловдив и Стара Загора са хванати близо 3 000 л и 935 кг нелегални ПРЗ с етикет от Турция, Гърция, Украйна, Молдова, Испания, Полша.

Министър Танева допълва, че е в ход процедура за изменение на Наказателния кодекс с цел криминализиране на нелегалния внос на неразрешени продукти за растителна защита. От страна на БАБХ се правят проверки и на произведените плодове и зеленчуци, като през последните две години са взети по над 300 проби, от които за 2018 г 12 са дали наличие на остатъчни количества пестициди в продукцията, а през 2019 – 7, като всички продукти са иззети от търговската мрежа и са насочени за унищожаване.

За противодействие срещу нелегалната интернет-търговия с пестициди по инициатива на БАБХ, съвместно с Главна Дирекция „Борба с организираната престъпност” е разкрита и преустановенаа нелегална интернет-търговия с неразрешени ПРЗ. Незаконните обяви са деактивирани, а нарушителите установени, казва още министърът на земеделието.

Виктор Павлов