събота, септември 19, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Проф. Христо Филипов : Липсата на естествен азот в почвата възпира земеделието

Проф. Христо Филипов, снимка: Надя Петрова, Агро Пловдив

Без азотно торене не можем да имаме по-високи от 220 кг/дка. добиви от пшеница, твърди агрохимикът

800Четения

С достолепие и енциклопедични знания проф. Христо Филипов, отдал повече от 4 десетилетия на агрохимията и основател на лабораторията по агрохимия в Института по растителни генетични ресурси в Садово привлече вниманието на млади и стари опитни и неопитни фермери и колеги с прозорливите си анализи за факторите, влияещи  върху земеделието ни в днешните динамични и бързо променящи се климатични условия.

Освен температурата и сушата оказва се възпиращ фактор пред развитието на земеделието у нас според проф. Филипов е и липсата на естествен азот в почвата. И дава пример. „Ако у нас не се тори, добивът на пшеница би бил между 160 и 220 килограма от декар. В Англия нанеторени парцели добивът е 500 килограма от декар.” Ако тук  възможният среден добив на пшеница за страната е 420 кг/дка., то в Англия е между 820 и 1000 кг/дка. Най-добрите места за отглеждане на пшеница у нас според него са региона на Разград и около Божурище.

По отношение на сушата като възпиращ фактор проф. Филипов е категоричен : „Страната ни варира ужасно много по воден режим във вертикалната и хоризонтална зонална страна. В това поле, което е с 80 сантиметра почвен слой, то ще задържи 80 литра вода, при условие че  през зимата паднат 200 литра”.

Подхранването на почвата с торове представя описателно като каца от обръчи и дъски. „Представете си, че всяка дъска отговаря на определен фактор-светлина, температура,азот,фосфор,калий и др. Ако разместите нивата на дъските, като например направите тази, отговаряща за азота най-ниска, водата в кацата ще бъде на нивото на най-ниската дъска, ще изтича  от нея, защото тва ще е лимитиращият добив. Глупост е да вдигаш другите дъски, за да повдигнеш нивото на водата. За да вдигнеш добива, трябва да вдигнеш най-ниската дъска.  т.е. азота, докато достигнеш втората, да речем фосфора. Ако оставиш обаче фосфора на по-ниски нива водата ще изтича от нея дъска. Ако се вдигнат и двете, тогава вдигаш и нивото на влагата в почвата. Ако не се вдигне нивото на влагата в почвата, няма как да се повиши добива”. Излиза според думите му, че факторът, който е в минимум, ограничава добивите. Това според проф. Филипов у нас не се съобразява.

NivaBG.com