събота, януари 23, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Произведоха първото въглеродно неутрално рапично масло

Чрез агролесовъдство британски фермер повишава устойчивостта на фермата си

Семинар на тема „Още от европейския челен опит - технология и селекцияСеминар на тема „Още от европейския челен опит - технология и селекция
620Четения

Британски фермер е произвел рапично масло, което за пръв път в света е получило сертификат за въглеродно неутрален продукт информира UkrAgroConsult. “Винаги съм търсил начин да направя дейността на фермата си максимално устойчива, и затова видях смисъл в това, да предприема стъпки по сертифициране на стопанството си“, казва фермерът Дънкан Фармингтън. В продължение на 25 години той управлява стопанството си, използвайки щадящи почвата методи и минимизирайки употребата на енергия.

От 1987 година насам в стопанството си е засадил над 8000 дървета, а през 2018 година е инсталирал и слънчеви батерии, които в момента генерират 50% от потреблението на енергия в стопанството.

Ще продължаваме да се стремим да намаляваме производството на вредни емисии и да повишаваме устойчивостта си чрез методите на агролесовъдството“, продължава той. Дънкан Фармингтън преработва и пластмасови отпадъци, които в противен случай биха били депонирани или изхвърляни в океана. „Бъдещето на планетата вълнува всички нас, и сега е времето да се прилагат различни методи за повишаване устойчивостта на земеделието ни“, смята още той.