петък, декември 1, 2023
0887257707 videnov@abv.bg
Агро Новини

Производители и преработватели на лавандула продължават да боксуват

Тенденцията за свиване на площите с лавандула продължава, като 80% от дела на отпадналите площи е на Добричко и Шуменско

За разлика от розопроизводителите и преработвателите, в сегмента производство и преработка на лавандула, нещата въобще не са цветя и рози. Натрупаното свръхпроизводство на лавандула в последните години, залагането на сортове с голяма добивност, но с по-ниско качество на произведените етерични масла продължават да оказват негативно влияние на сектора. До подобни изводи достигнаха участниците по време на проведената днес среща на дестилаторите на етерични масла.

От бранша коментираха още, че явно са навлезли в цикъл на седем неуспешни години след седем успешни, и въпреки че се наблюдава свиване на площите с лавандула в последните години, като най-голямо е то разбираемо в области като Шумен и Добрич, и пазара и производството са на изчакване, кой ще оцелее. Беше посочена за пример Франция, където се подпомагат фермерите, решили да изкореняват насажденията с лавандула, докато у нас този процес все още е обратен , и чрез схеми за закупуване на техника, земеделските производители продължават да бъдат насърчавани да отглеждат лавандула. Въпреки това от страна на преработвателите увериха, че вече се вземат сериозни мерки относно сортовете, които да се засаждат от нови производители, като някои от тях споделиха, че въпреки че работят с постоянни производители са в очакване някои от тях да отпаднат.

Според Николай Вълканов износът на етеричните масла от лавандула на годишна база е спаднал с 17% като се отчита и спад в цените.

„В последните две три години клиентите се възползваха от ниските цени и се презапасиха с лавандулови масла, и това оказа негативно влияние на потреблението особено през 2020 и 2021 година“ коментира Вълканов. Според представители на бранша на пазара има предлагане на етерични масла от лавандула, но няма търсене.

От средите на преработвателите обаче не отговориха, какви са запасите от масла по складовете, но заявиха, че е спорно дали част от съхраняваните резерви въобще стават за продажба като качество.