сряда, май 27, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
15 млн. лв. ще искаме от ЕС за подпомагане на българското производство на качествени плодове и зеленчуци.
ЗеленчукопроизводствоОвощарство

Производители на плодове и зеленчуци искат 5 % ДДС

15 млн. лв. ще искаме от ЕС за подпомагане на българското производство на качествени плодове и зеленчуци.

Фермерите изпратиха мотивирани искания в две писма

Да се намали ДДС –то върху плодовете и зеленчуците на 4 и 5%, апелират отново производители от цялата страна. Те надигнаха глас след като бе взето решение да се редуцира от 20 на 9 % ДДС-то в ресторантьорския бранш. Напомнят и факта, че за зърнопроизводителите този проблем отдавна е решен с правилото обратното начисляване на ДДС. При този механизъм данъкът се плаща от получателя, а не от доставчика на стоката, а идеята е да се предотврати възможността за данъчни измами чрез фиктивни сделки по веригата на доставки.

„Борим се за това намаление от 2000-та година, но няма кой да ни чуе. Ако стане факт, ще се изсветли секторът, а българските производители ще бъдат конкурентноспособни“, коментира Мариана Милтенова от Националното сдружение на градинарите.

Миналото лято земеделският министър Десислава Танева съобщи във фейсбук профила си, че агроминистерството е изпратило официално искане до финансовото министерство за обратно начисляване на ДДС при плодовете, зеленчуците и суровото мляко.

Фермерите изпратиха мотивирани искания в две писма до премиера Бойко Борисов, министрите на земеделието и финансите, председателят на Народното събрание, шефът на Държавен фонд „Земеделие“.  Едното писмо е подписано „ ОТ РЕАЛНИТЕ ДРЕБНИ И СРЕДНИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ“, а другото от 21 браншови организации. Те настояват и за спешна среща с министър-председателя.

 

NivaBG.com
Виктор Павлов