вторник, юли 16, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Производители на плодове и зеленчуци: За пореден път получихме звучен шамар

Секторът поиска от агроведомството да преустанови порочните практики по разпределение на бюджета

Снимка: БТА

Заради това че управляващите за пореден път ни удариха звучен шамар, ние подготвяме протест пред агроведомството на 22 март“,

така от сектора на производителите на плодове и зеленчуци обясниха на пресконференция днес, активизацията на бранша в последните дни. Междувременно край село Крумово в Пловдивско се състоя поредния протест, в който производителите изразиха очаквания за реални мерки за подкрепа на сектора. Според тях В резултат на земеделската политика в последните 20 години страната ни е загубила над 30 хил. земеделски стопанства и над 2/3 от производството на плодове и зеленчуци, като едва 20% от плодовете и зеленчуците на пазара ни са българско производство. Те още веднъж припомниха, че конкретната причина за протестите на сектора на производителите на плодове и зеленчуци е редукцията в обвързаното подпомагане.

 

Тодор джиков повтори отдавна известни истини като тази, че 85% от финансирането отива в едва 12% от земеделските производители и че 90% от земеделските земи у нас се обработват от 10% от тях. „Системното недофинансиране на на производството на плодове и зеленчуци доведе до обезлюдяване на селата у нас“, сподели още Джиков. Според него години наред разпределението на средствата е ставало без ясен конкретен анализ, който да показва кой от секторите какви потребности има, което поражда впечатление за прилагане на порочни практики или липса на професионализъм. Производителите апелираха към агроведомството да прекрати тези практики , които не биха допринесли за нищо добро.

 

„Ние не искаме да ни противопоставят на другите сектори. Ние покрай себе си храним и доста други хора. Логиката на един бизнес е да расте, а те ни карат всяка година да воюваме за да оцеляваме защото като обезлюдихме селата трябва да използваме нови технологии, които също са скъпи. Не можеш да сложиш един неграмотен човек да ти следи GPS-а на комбайна. Един самоходен комбайн струва между 250 и 300 хл. евро , който ще изплащаме десетилетие и повече , сподели и Славчо Червенков. Според него властта трябва да започне да гледа на земеделието като на бизнес, и да направи анализ кой сектор с какъв принос е на пазара и на тази база да се разпределя бюджета.