четвъртък, септември 24, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
Ако дъждовете продължат още 10-15 дни има реална опасност за реколтата
Зеленчукопроизводство

Производители от цяла България мерят картофи в Клисура

Ако дъждовете продължат още 10-15 дни има реална опасност за реколтата

Днес градът чества за 32-ри път деня на картофа

8.52ХилядиЧетения

За поредна година клисурци организират традиционния и безкрайно интересен „Празник на картофа”. Днес той се провежда за 32-ри път. В балканското градче се намира единственият по рода си в България и на полуострова Музей на картофа, затова честванията тук са традиционни.

Освен обичайната изложба на картофи с най-причудливи форми в Клисура ще има и надпревара за най-голям, най-малък и най-вкусен картоф от тазгодишната реколта.

Следва прерязване на лентите на изложбите, в които ще участват картофопроизводители от цялата страна. Тържествата ще продължат с голям концерт и всенародно веселие на пл. „20 април 1876 г“.

Клисурци не пропускат да изтъкнат, че тук се раждат най-сладките картофи, които могат да съперничат на известната родопска и самоковска стока. За това и тази земеделска култура е на особена почит в града.

През 1986 г. в Червенаковата къща се създава уникална музейна сбирка, в която най-голяма атракция представляват впечатляващи със своите размери картофи.

По време на празника се организират различни конкурси: за най-красиво кулинарно изделие от картофи, за литературна творба, „Златен картоф“- за принос към уникалния празник и много други. От същата година датира и традицията да има Ден на картофа.

NivaBG.com
Виктор Павлов