събота, февруари 27, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
Бюлетин растителна защита

Производителите на краставици вече имат решение, което спасява реколтата им

104Четения

Производителите на краставици вече имат решение, което спасява реколтата им

Заболяването зелена краставична мозайка трудно се разпознава в начална фаза и може да унищожи напълно насажденията

 

16.02.2021 г. – София, България – Производителите на краставици в българските оранжерии се сблъскват с различни предизвикателства, най-тежките от които са бързо разпространяващи се вирусни заболявания, заплашващи цялата им реколта и водещи до големи загуби. Едно от най-често срещаните такива заболявания е зелената краставична мозайка. Често тя изправя производителите пред риска да се наложи да замразят дейността си и в продължение на няколко години да не засаждат краставици в засегнатата оранжерия. Затова земеделците откриха решение, което да защити реколтата – това е изборът на подходящ хибриден сорт с необходимия набор от устойчивости.

Разпространението на заболяването зелена краставична мозайка, на територията на България, се увеличава значително през последните години. На места е отчетено намаляване на добива от производството с повече от 25%. Причина за бързото и лесно настъпване на тази зараза по краставиците са множеството различни начини, по които тя лесно се пренася – при инфектиране на почвата, в случай на заразена вода, чрез използване на земеделски сечива и инструменти, които не са били дезинфекцирани, чрез контакт между заразено и здраво растение, а дори и чрез полени, плъхове, мишки, бръмбари, и птици. Носител на вируса са самите семена за посева и това е основна разлика с обикновената краставична мозайка.

Периодът между заразяването и появата на първите симптоми на зелената краставична мозайка не е малък, което възпрепятства производителите да открият и да реагират на проблема навреме.

Началните признаци като спад в растежа и поява на петна по листата и плода се наблюдават след поне 2, а нерядко дори след 6 седмици. Това е приблизително 20-30 дни след разсаждането, като високите температури (около 30ºC) допълнително ускоряват развитието на болестта.

В повечето случаи, веднъж появила се сред посевите, заразата е трудна за пълно унищожение, поради което на производителите се препоръчва да спрат засаждане на каквато и да е култура от семейство тиквови в рамките на три години, което нанася големи щети и води до загуби. Затова най-добрият метод за справяне с този проблем е превенцията. Производителите вече се обръщат към толерантни хибридни сортове като Бомбър от Синджента, подходящ за отглеждане през пролетта и лятото. Той вирее спокойно и се развива добре дори на места, където е потвърдено наличието на вируса на зелената краставична мозайка. Резистентното му действие се наблюдава главно в спада на броя нововъзникнали вирусни клетки в растението. Хибридът влияе върху заболяването на генетично ниво, като гарантира плавното, но сигурно изолиране с времето и с намален обем на очакваните щети и загуби в продукцията.

В България, зелената краставична мозайка ненадейно се появява в някои от най-модерните оранжерии за краставици, където се спазват високи стандарти в отглеждането на културите. В две от най-добрите оранжерии у нас, тази зараза се разпространява още на втората година от засаждането. Земеделецът Панайот Гудев от оранжерията в Петров дол, община Провадия, е установил наличието на зелена краставична мозайка чрез лабораторен тест. Болестта е засегнала цялата оранжерия. Обичайните препоръки в такава ситуация са да не се засаждат краставици в продължение на няколко години в заразената оранжерия. Той обаче решава да подходи по друг начин – като засади хибридния сорт краставици Бомбър. Впоследствие резултатите са отлични, въпреки че не е направена своевременна дезинфекция на оранжерията след отстраняването на засегнатата продукция.

Опитът в другата модерна оранжерия в село Баня, област Нова Загора, според главния агроном  Иван Иванов, също е позитивен. Симптомите на заболяването са били видими по растенията. След отстраняването на поразената от вируса реколта, там също проблемът е решен с хибридния сорт Бомбър и от този момент заразата е била трайно овладяна.

Мозайката при краставиците се установява трудно през първия стадий на протичането ѝ. Ето защо вземане на навременни мерки невинаги е възможно за производителите. Някои земеделци дори отрязват цветовете на растението, за да избегнат пренасяне на инфекцията от пчелите и други насекоми. Първият видим симптом са петната (точки) по листата и плода в мозаична форма. След това растението се набръчква, а листата му видимо са с редуциран брой. Наблюдава се изсветляване на нервите, жълти петна под формата на пръстени и звезди. Петната се разрастват бързо и се оцветяват в бяло и по-рядко в жълто. В последствие цялата петура става бяла. Може да има и набръчкване на връхните листа.

Иновациите в агро индустрията като хубридния сорт Бомбър от Синджента позволяват на българските производители да предпазят реколтата си от всички най-често срещани зарази, като същевременно си гарантират висок добив с отлично качество.

 

 

За Syngenta в България

В сегашната си форма Синджента е сравнително нова компания, но историята ѝ датира от почти 250 години. Като приемник на Циба Гайги, Циба, ICI, Зенека и Новартис, Синджента със своето трайно присъствие, дава значим принос в развитието на земеделието в България от втората половина на XX век до днес. През 2008 г. фирмата основа своя собствена организация в България – Синджента България ЕООД. Днес Синджента е неразделна част от формулата за успешно и устойчиво земеделие в България с постоянно развиващо се портфолио и набор от иновативни продукти.

От 1 януари 2014г. Синджента България ЕООД e част от новосъздадената търговска единица – Синджента Балкани, състояща се от България, Сърбия, Македония и Черна гора, с ръководител Детелин Куцаров. Тази структурна промяна е отговор на необходимостта от повече фокус върху бързо растящите пазари в България и Сърбия.