четвъртък, юни 17, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Производителите на плодове и зеленчуци в Европа са скептични относно ефективността на антикризисните мерки

Секторът отчита непрекъснато растящи производствени разходи

Европейските производители на плодове и зеленчуци се съмняват, че предприетите от ЕК антикризисни мерки в условията на пандемията от Covid 19 ще допринесат за стабилизацията им и повишаване на тяхната устойчивост, считат от най-голямата европейска организация на фермерите Copa Cogeca. В съобщение до медиите се изразява загрижеността на сектора за бъдещето му, като се отчита непрекъснато нарастване на производствените разходи за някои плодове и зеленчуци като домати и костилкови плодове. Освен това експертите поставят под въпрос възможността им да процъфтяват с целите, обявени от ЕК.

От работната група за сектора на плодовете и зеленчуците в Copa Cogeca отчитат, че ситуацията в сектора е тежка. Въпреки че за някои групи плодове и зеленчуци по време на кризата с коронавируса се регистрира увеличение на цените. производителите не са успели да се възползват от това повишение необходимо им да осигурят средносрочна жизнеспособност на техните ферми. Причината за това са непрекъснато повишаващите се производствени разходи.

Сред основните предизвикателства за сектора остава ограничения достъп до сезонна работна ръка заради наложените ограничения. Отчита се и фактът, че неблагоприятните климатични условия поставят производителите на плодове и зеленчуци пред невъзможност да вземат решения за борба с определени вредители и болести, като са изправени и пред ограничения при напояване в някои региони.

Секторът се обяви срещу намаляването с до 50% на употребата на пестициди

Председателят на работната група Люк Вануарбек изрази своята загриженост от намеренията на Брюксел да се намали употребата на пестициди с до 50% заявени в стратегията „От фермата до масата“. „Подобно нещо по думите му „ще генерира със сигурност допълнителни разходи“ и при свиване на маржовете не изключи повишение в цените на плодовете и зеленчуците за крайните потребители. Другото притеснително според него за сектора ще е, ако се стигне до „Брекзит без сделка“, и за да се избегнат комулативни ефекти, ЕК трябва да предвиди различни мерки за управление на кризи, защото при подобен сценарий, секторът ще се окаже на първа линия.

От Copa и Цогеца са изпратили писмо до Съвета на министрите по земеделие с искане за определяне а по-реалистични задължения и да се осигури по-голяма гъвкавост по отношение на оперативните програми, обхващащи „климатични и екологични действия“. „Праг от 20% изглежда твърде амбициозен и би могъл да стане твърде рестриктивен за организациите на производители в сектора на плодовете и зеленчуците. Copa и Cogeca също така искат организациите на производители да получат по-добра подкрепа в усилията им да преминат към по-устойчиви опаковки, за да подкрепят амбициите на Farm to Fork и европейските екологични сделки до 2050 г.“, казват оттам.