понеделник, октомври 18, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Производство от рапица от над 18 млн. тона за ЕС и Великобритания през 2021 г. прогнозира Strategie Grains

Анализаторите очакват спад на крайните запаси заради по-голямо търсене на суровина за преработка

Реколтата от рапица в страните от ЕС и Великобритания през новата 2021 година може да достигне до 18,2 млн. тона, съобщава „Зерно Онлайн“, позовавайки се на оценките на анализаторите от Strategie Grains. Подобно ниво би било незначително по-високо от реколтата през тази година, която беше достигнала до рекордно ниските 17,2 млн. тона.

Анализаторите очакват бавно възстановяване на производството при запазване на обема на посевните площи на около 5,5 млн. хектара. Засушаването в края на лятото затрудни посевната кампания при рапицата във Франция и Румъния, докато във Великобритания фермерите се отказаха да сеят рапица заради ниските средни добиви и проблеми с вредители.

Очакваните средни добиви могат да доведат до по-високо общо производство, но според анализаторите реколтата няма да може да надмине 20 млн. тона. Според информациите на Strategie Grains текущата стопанска година за страните от ЕС ще приключи с ниски нива на крайите запаси, тъй като високия марж на преработка в съчетание с високите цени съхраняват търсенето на тази маслодайна култура на високи нива.

Вносът на рапица от трети страни също се очаква да остане висок за да подкрепи усиленото търсене на рапица от преработвателната индустрия. От Strategie Grains обаче го оценяват на 5,9 млн. Tona, което е под рекордните 6,3 млн. тонa през миналия сезон. Търсенето на рапица на международните пазари е доста високо, и страните от ЕС се намират в голяма конкуренция със стрни като Китай, Мексико и Япония, което води до ограничаване на вноса в ЕС. Ограниченото предлагане на рапица от своя страна ще доведе до поскъпване на рапицата, въпреки че очакваните високи добиви в Южна Америка могат да се окажат спирачка за това.