събота, юни 19, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Прокуратурата проверява и Порожанов заради къщите за гости

Фон „Земеделие” е на прицел за разследване за субсидии за конверсия на лозята

Земеделският министър Румен Порожанов  е сред проверяваните от прокуратурата длъжностни лица в рамките на проверките на къщите за гости съобщи БНР позовавайки се на прессъобщение от прокуратурата. В него се уточнява, че освен самите проекти по ПРСР се проверяват и действия на лица от министерството и фонд „Земеделие”. Както е известно преди дни разследване на журналистите от сайта „Биволъ” свърза името на сина на министъра със компанията избрана за одитор на ДФ „Земеделие”- „Делойт” България. “Ние проверяваме абсолютно всички, които имат отношение към тези къщи за гости, и в случай че констатираме виновни длъжностни лица, няма пречка да бъде ангажирана наказателна отговорност и на държавни служители, независимо от техния ранг – дали са бивши, настоящи…”, каза зам. главният прокурор Иван Гешев.

Служителите на фонд „Земеделие” са на прицел и по прокурорска проверка за неправомерно раздаване на субсидии по лозаровинарската програма за конверсията на лозя. Заради това разследване вчера имаше обиски в пет български града. С обвинение са 8 души, петима са задържани, двама с в чужбина, а осмият – алкохолния бизнесмен Миню Стайков – в момента е в ареста по друго обвинение. За участниците в схемата Иван Гешев обясни:

“Фирмите, които са кандидатствали по тези програми, формално не са били свързани с реалните собственици, но всичките са роднини, служители, деца на служители, свързани, да го наречем, с бизнес империята “Карнобат”.