четвъртък, май 13, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Промени в Закона за лова ще минат само с консенсус

Ловците предупредиха, че предвиденото в проекта разрешаване на забранени досега технически средства, може да доведе и до човешки жертви

Предложенията за промени в Закона за лова ще бъдат оттеглени, за да се прецизират, след като предизвикаха силна обществена реакция.

Ловците предупредиха, че предвиденото в проекта разрешаване на забранени досега технически средства, може да доведе и до човешки жертви.

По предложение на Министерството на земеделието с изменение на Закона за лова и опазване на дивеча се допускаше използване на отрови и експлозиви при отстрела на диви прасета заради нулевата ефективност в битката с Африканската чума по свинете.

Получени са над 1500 становища и предложения, които предстои да бъдат разгледани и в рамките на месец да има консенсусен проект. Това обясни пред БНР инж. Мирослав Маринов, изпълнителен директор на Агенцията по горите.

Законопроектът не се връща за цялостно преразглеждане, уточни той. В сформираната разширена работна група са включени както природозащитници, така и представители на университетските среди. Вече са проведени срещи с Фондация „Четири лапи“ и Българското дружество за защита на птиците.

Ако обществото наистина е против тези промени, ние ще се съобразим в края на краищата“, коментира Мирослав Маринов. Той заяви категорично, че „няма да се разрешават отрови, взривове, неселективни капани, огледала, електрошокове и други забранени средства“.

Относно използването на термовизия като средство за нощен лов, инж. Маринов отбеляза, че термовизията ще бъде средство само за откриване на обекта. Стрелбата ще се осъществява с уреди за нощно виждане.

Ще предложим такива промени, които ще се приемат с консенсус, подчерта Мирослав Маринов.

Относно намесата на армията и полицията в отстрела на диви прасета, Маринов поясни, че са имали предвид „служители на МВР и МО, които са ловци и имат право на подборен отстрел на дивя свиня“.

Санитарният отстрел ще се практикува само в определени региони, където плътността на дивата свиня е в определена концентрация, допълни още инж. Маринов.

 

Виктор Павлов