петък, февруари 23, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Агро Новини

Протестиращи: Фермерите живеят по-зле от животните

Освен от безпаричие производителите са разочаровани от липсата на разбиране от министерството

„Имаме 160 животи и ни е много трудно защото за всяко животно има изисквания които да спазваме. Това с какво да се хранят животните, как да се отглеждат. Фуражите поскъпват двойно, а млякото стои на нивото каквото е било преди 10 години а фермерите живеят по-зле от животните. Затова искаме контакт с министерството , ако не го направим, по-добре да сменят надписа отгоре с „ министерство на ликвидацията“ и да се приключва “, разказаха за нелеката си съдба днес пред медиите семейство животновъди от Чирпанско.

Заедно със свои колеги и представители на браншови организации, те отново поискаха оставката на земеделския министър. Според протестиращите земеделският министър Кирил Вътев се е възползвал от ситуацията, като е разделил бранша на две.

„Ние отново сме тук и потвърждавме исканията си от края на миналата година за промени в стратегическия план защото той беше направен без наше участие“, заяви пред медиите Бойко Синапов, председател на Обединени български животновъди.

По време на днешните протести фермерите запалиха бали със слама и разляха прясно мляко.

„Разочарованието ни е голямо особено след последните действия на министър Вътев от протестите през септември до момента. Вместо да намалява административната тежест върху нас, тя се увеличава и сега ние трябва да си караме пръскачките само в две сертифицирани лаборатории в Пловдив и Русе за да бъдат калибрирани. Това няма как да се случи“, заяви и Венцислав Върбанов.

Фермерите събрали се на протеста изразиха недоволството си от факта, че земеделските политики не се правят от министерството, а от определени неправителствени организации.

„Проблемите ни са безпаричието, натиска от украинските стоки и липсата на разбиране от хората които са в министерството“, обобщи върбанов.

Димитър Зоров определи намеренията на управляващите да отпуснат подпомагане на производителите като „след дъжд качулка“.

„Ни искахме парите да се заложат в бюджета когато е необходимо, а не сега да се обещават когато няма бюджет“, заяви Зоров. Той още веднъж призова всички които искат да имат на масата си български плодове и зеленчуци и млечни продукти, да подкрепят протеста им.

„Работните места се създават от животновъди и производители на плодове и зеленчуци. Друг поминък в селата няма. В Северозападна България бомба е паднала. Ако в София средната продължителност на живота е80 години в селата като Ружинци, Видинско е 67 години. Всичко е до начин на живот. Там обаче няма нищо“, добави още Зоров.

След безрезултатна среща с министър Вътев, протестиращите се зарекоха да продължат да изразяват мирно своето недоволство и през следващите дни.