понеделник, декември 4, 2023
0887257707 videnov@abv.bg
ЖивотновъдствоНОВИНИ

Проверка по тъмно от ДАНС и жандармерия във фермата на Димитър и Ралица от Странджа

ДАНС и Жандармерията нахлуха във фермата на Димитър Станчев и Ралица Кунева в странджанското село Индже войвода. Проверката е започнала в петък вечер и тече вече четвърти ден.

 

„В петък в 21ч. вечерта около 20 автомобила се струпват в центъра на селото и известяват младото семейство, че предстои проверка. Тя започва още в събота, 22 октомври, сутринта, продължава и днес – , като служители от Държавен фонд „Земеделие“, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), Икономическа полиция и дори ДАНС обследват имота и стопанството ни“,коментира през NivaBG притесненият фермер Димитър Станчев. По думите му той и жена му не са против проверки, но не и по такъв начин. „Късно вечерта пристигнаха хора от всички институции без да се легитимират започнаха да ровят и проверяват“, допълни земеделският производител.

Според него проверката е по сигнал и  се касае за средства от европейски фондове. „Смятат,че сме фирма фантом,която точи европейски средства. Това е абсурдно. За нас знаят в цяла Европа. В петък в 21часа те направиха снимка на стопанството. Според вас какво ще се види от нея?!Обясниха късното появяване с това,че искат проверката да е внезапна,за да не можем да се подготвим“, разказа още Димитър Станчев.

„Фермата ни е с над 2000 кошера, разположени в 240 км в диаметър. Ние не се притесняваме от проверка на ДФЗ, макар че да проверяват неща, които не са заявявани никога за подпомагане, не е стандартно. Притеснителен е начина, по който се действа.

За всички заинтересовани, и загрижени ще споделим резултата от проверките, след като приключат.
Днес трети ден ще продължат да проверяват, дали сме реални, защото според някои не е възможно.
Които ни познават, знаят какво правим и как го правим. Няма и да се оставим просто така, защото не се чувстваме престъпници, че работим.

Вече започва да се очертава, от къде идва доносът, най-вероятно става въпрос за интерес на колеги да развиват майко-производство в Странджа“, заяви фермерът.

Припомняме,че Димитър и Ралица са известни в целия район. Те произвеждат био продукти, сеят памук с цел да се отглеждат култури, които не изискват пръскане с препарати, които да тровят пчелите. Сега са се заели с разработването и на ферма за магарета, от които да се добива мляко, с цел – производство на пробиотик, съчетан с манов мед.
Виктор Павлов