понеделник, април 15, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Проверки за цените и произхода на продукцията са поискали и производителите на плодове и зеленчуци

Представители на браншови организации на производители на плодове и зеленчуци също са поискали от земеделското министерство да извърши проверки за цените и произхода на продукцията по веригата от полето до масата, обяви след края на днешния консултативен съвет земеделският министър Кирил Вътев. Напомняме че подобни проверки текат и по отношение цената и произхода на млечните продукти.

От изказванията на представители на бранша по време на брифинга след края на консултативния съвет стана ясно още, че основният акцент в работата им ще са предстоящите промени в стратегическия план. „Имаме една основна цел да направим промените в стратегическия план и по време на днешната ни среща много бързо се консолидирахме върху тази цел и в близките седмици ще направим всичко възможно да направим тези промени“, заяви Божидар Петков, председател на асоциацията на малинопроизводителите.

Това което забелязахме що се отнася до плодовете и зеленчуците е липсата на анализ на пазара, който спешно трябва да бъде направен за да се види къде се намираме спрямо вносните продукти. Към момента 40% от плодовете и зеленчуците на пазара за български, останалите са внос. Ние ще искаме догодина това съотношение да е поне 50 на 50“, заяви министър Вътев.

Според него за да се прибегне до ограничаване на вноса на плодове и зеленчуци от страни като Турция и Северна Македония в периода на активния сезон е възможна мярка, само когато се знае, дали с дял от 40% производство можем да задоволим 100% от вътрешното потребление. При повишаване на вътрешното производство подобна мярка в бъдеще не би била изключена, но към нея трябва да се подходи внимателно за да не се развалят двустранните търговски отношения. Подобна мярка в активния сезон за внос на продукция от други страни е въведена от Швейцария с цел защита на местните производители на плодове и зеленчуци.