сряда, октомври 28, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
Зърнопроизводство

Пшеницата и слънчогледа удариха тавана

Цените са достигнали до петмесечен връх

421Четения

Цените на пшеницата се повишиха рязко в световен мащаб, като в Европа се намират малко под 195 евро за тон и по този начин са достигнали до петмесечен връх.

Цените на пшеницата също нараснаха рязко на всички важни пазари за износ . На Черно море цените се повишиха миналата седмица с 9 евро и така почти достигнаха високото европейско ниво. Експортните цени за царевица и ечемик също се повишиха рязко – макар и не толкова силно, колкото за пшеницата.

Причините за силното движение са очевидни- от една страна, то е резултат от високо търсене за  внос на китайците, а от друга страна, това е износът на руска пшеница, който е на рекордно ниво от август. Въпреки огромната руска реколта, до пристанищата за износ обаче не могат да се транспортират толкова големи количества, колкото иска пазарът.

Една от причините за руския бум на износа със сигурност е провалът на европейците, особено на Франция като износители и произтичащите от това проблеми с доставките за някои традиционни френски клиенти като Алжир и други северноафрикански страни.

В последната покана за търг за най-големия вносител на пшеница в света Египет, Русия отново спечели най-голямата оферта, а донякъде изненадващо Полша също спечели макар и по-малка сума. Във всеки случай тази година поляците вече са продали почти два пъти повече пшеница на трети страни от Германия – обикновено най-големият европейски износител заедно с Франция и Румъния.

На Софийската стокова борса котировките на слънчогледа са се увеличили със 160 лв./тон през седмицата –  от 560-580 лв./т до 720-740 лв./тон. Което говори, че занапред олиото ще поскъпва още.

Олиото вече е с нова, бомбастична цена. Съвсем скоро литърът на дребно ще гони 3 лева, прогнозират от големи хранителни магазини. В последните дни доставчици предупредили търговците, че ще има повишение в цената, но никой не очаквал, че бутилка от 1 литър за няколко дни ще поскъпне между 35 и 60 стотинки.

Предишната доставка на олио с марка „Калиакра“ беше с цена 2.13 лева, сега едровата е 2.50 лева. „Олин“ поскъпна с 20 ст. до едрова цена 2.28 лева, а опаковките на „Фамилекс“ скочиха с цели 60 стотинки до 2.80 лева, сравняват от големите търговски обекти. Върху тези суми търговците слагат и своята надценка.

И в последната справка на Министерство на земеделието и храните /9-16 септември/ е загатнато за повишение в цената на рафинираното слънчогледово олио. За засечения период предлагането на дребно на олиото в големите търговски вериги е било в ценовия интервал от 2,29 лв./литър (Шумен) до 2,64 лв./литър (Видин, Враца, Монтана и Пазарджик), посочват оттам.

 

 

Виктор Павлов