неделя, август 9, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
Зърнопроизводство

Пшеницата рязко скочи на европейските пазари

Възходящият тренд следва и физическия пазар

87Четения

Пшеницата поскъпна рязко на европейските пазари. През последните два дни наблюдавахме рязко покачване на котировките на мелничарската пшеница на борсата в Париж, провокирано от влошаване на перспективите за новата европейска реколта и мнението на търговските среди и производителите, че пазарът на пшеницата през юни е бил силно „надпродаден” и ниските цени не отговарят на влошените балансови показатели в Западна Европа.

Фючърсите в Париж получиха нова порция адреналин от рязкото намаление на прогнозните данни за размера на френската реколта, а от там и до драстичния спад в оценката за експортния потенциал на Франция, основен износител на мека пшеница от Евнросъюза.

На 8 юли цената на септемврийския контракт пшеница на босата в Париж се покачи до 187 евро за тон, в сравнение с 180,50 евро за тон на 1 юли – първият ден на новата маркетингова година. Възходящият тренд следва и физическия пазар. Според търговски източници към 9 юли средната цена на френската пшеница докарана до складовете в Руан (СРТ Руан) е около 188 евро за тон, в сравнение с 179,50 евро за тон на 30 юни.

Ревизирането на прогнозните данни е предизвикано от оповестеното вчера от Министeрството на селското стопанство на Франция (FranceAgriMer) намаление на оценката за засетите площи с 200 000 ха, до 4,4 милиона ха. При това положение прогнозата за производството на пшеница във Франция през новия сезон 2020/21 г. е сведена до 31,3 млн.т само, в сравнение с 39 млн.т ожънати предходния сезон. Още по-драстичен спад прогнозира FranceAgriMer в експортния потенциал на Франция през 2020/21 г. – до 7,75 млн.т в сравнение с 13,6 млн.т натоварени за износ за трети страни през 2019/20 маркетингова година.

Мая Асенова

Виктор Павлов