сряда, ноември 13, 2019
0887257707 videnov@abv.bg
Бабх

Птицефермите в страната сигурни срещу салмонелоза и грип

БАБХ провери 538 птицевъдни обекта на територията на цялата страна

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов взе участие в Национално съвещание на Съюза на птицевъдите в БългарияМинистърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов взе участие в Национално съвещание на Съюза на птицевъдите в България
216Четения
NivaBG.com

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) провери 538 птицевъдни обекта на територията на цялата страна за спазването на правилата за биосигурност и изпълнението на самоконтрола във фермите по отношение на Салмонелоза и Инфлуенца по птиците. Над 85% от проверените ферми отговарят на правилата,съобщават от пресцентъра на БАБХ. За останалите, инспекторите на агенцията са издали 4 акта и 50 предписания на стопаните. Основните слабости, които са открити, са свързани с постоянното прилагане на мерките за биосигурност на фермите и пропуски в рутинния лабораторен контрол на заболяванията. Всички обекти с установени пропуски и с връчено предписание или акт ще бъдат предмет на допълнителни проверки.

Тематичният контрол беше проведен в периода 27 септември – 18 октомври, проверките бяха насочени към спазването на изискванията за биосигурност и коректното изпълнение на пробовземането, като част от Национална програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните, включително зоонозите.

БАБХ прилага целогодишно Програма за надзор на болестта Инфлуенца по птиците. Срокът за вземане на проби в стопанство за домашни птици трябва да съвпада със сезона на производство за всяка категория домашни птици. Изследват се и дивите птици, с цел превенция и пресичане пътя на вируса към стопанствата и дворовете.

NivaBG.com
Виктор Павлов