събота, септември 26, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
Схемите за директни плащания и национални доплащания са насочени към активни земеделски стопани
НОВИНИ

Rabobank прогнозира рецесия на пазара на мляко през 2020 г.

Схемите за директни плащания и национални доплащания са насочени към активни земеделски стопани

Пазарите в Азия и Европа под натиск заради икономически трудности

797Четения

Глобалният пазар на мляко се очаква да остане стабилен до средата на следващата година, като  може  да изпадне в рецесия през втората половина на 2020 година, съобщава UkrAgroConsult, позовавайки се на анализ на холандската финансова институция Rabobank. По даннни на експертите млечните продукти, търгувани на международните борси са регистрирали увеличение в цените с 8% през втората четвърт на 2019 година заради намаляване на производството. За сравнение през първите три месеца ръстът в цените на млечните продукти е бил  18%.

Експертите очакват проблемите за пазара да дойдат от факта, че с приближаване на 2020 година, производителите изглеждат все по-сковани , въпреки че търсенето остава стабилно на фона на икономическите проблеми. „Икономическите рискове, за които споменахме в предишния си доклад са вече реалност. Така например Китай отбелязва най-големия спад в БВП за последните 30 години, което оказва влияние на пазара на млечни продукти в Югоизточна Азия”, разяснява Том Бейли, експерт по млечните пазари.

Подобни трудности има и на пазара на млечни продукти в ЕС, където Германия отбеляза спад в икономиката  през второто тримесечие на годината, което е тревожен сигнал към основните играчи на пазара с оглед и на предстоящия Brexit. Симптомите на икономическите  трудности са забелязани както в действията на различни контролиращи органи, така и в отрасловите статистически показатели. Така например тенденцията за спад в поголовието в САЩ продължи и пррез август, след като през юли беше отбелязан спад с 82 хил. говеда.

„ЕЦБ реагира на състоянието на икономиката с намаляване на лихвения процент с 0,5% и обяви безсрочно намаляване на паричните потоци в икономиката в размер на 20 млрд. евро на месец, чрез което да намали риска от рецесия. В САЩ също обявиха намаляване на лихвения процент”, разяснява икономическите трудности Бейли.

Повечето международни финансови организации вече прогнозираха очаквана рецесия в глобалната икономика през втората половина на следващата година, а от Rabobank отбелязват, че в случай на рецесия, цените на млякото може да паднат с между 20 и 40%. От друга страна потребителите зад Океана могат да усетят в следващите месеци ефекта от затихващата търговска война между САЩ и Китай. Последния все още се опитва да се справи с последствията от АЧСи значителните загуби на поголовието от свине заради заболяването. Не е изключено това да окаже влияние на глобалния пазар на животински протеин за години  напред. Освен това ръстът в цените на млякото в страната наскоро надмина цената на говеждото месо. Увеличеното производство на мляко в Китай рефлектира върху вътрешните запаси, и затова от Rabobank очакват спад в китайския импорт  за втората половина на 2019 година. ‘Пазарът ще остане стабилен докато производството не превиши предлагането, което ще доведе до натиск върху цените”, казват  в заключение от Rabobank.