неделя, септември 25, 2022
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Ръст на цените на зърното заради влошаване на перспективите за американската реколта

Борсова търговия

Данните на американския департамент по земеделие за по-слаби добиви от пшеница в САЩ оказаха влияние на търговията зад Океана, като септемврийските фючърси на пшеницата поскъпнаха информира „Зерно Онлайн“. В хода на търговията вчера контрактите в Чикаго достигнаха до цена от 287,15 долара за тон, тези на зимните сортове търгувани в Канзас се увеличиха до почти 313 долара за тон, а цената на фючърсите на твърдите пролетни сортове на борсата в минеаполис се увеличи до 328 долара за тон.

Понижените рейтинги за състоянието на посевите с царевица и соя също оказаха влияние на търговията с двете култури, които достигнаха до най-високата си стойност за последната седмица. Междувременно остават опасенията, че продължителното засушаване в Средния Запад ще окаже негативно влияние върху добивите. Според оценките на USDA около 56% от посевите с царевица в края на миналата седмица са били в добро и отлично състояние, което е с 3% под дела на тези площи в предходната седмица. За посевите със соя се счита, че 59% от тях са в добро и отлично състояние.

Данните за засилване на бразилския реал и за подобрения експорт на американска царевица допълнително повлияха за поскъпването на фючърсите. Междувременно търговията на европейския пазар остана разнопосочно и докато септемврийските контракти на пшеницата поевтиняха до 340,25 евро за тон, , то тези на царевицата със срок на доставка през ноември се повишиха до 327,50 долара за тон.