петък, септември 24, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
Животновъдство

Разкриха виртуални животни със субсидии за 100 000 лв. в Сливенско

Измама за над 100 хиляди лева с евро средства за подпомагане на земеделието е предотвратена при специализирана операция на полицията в Сливен съвместно с Държавен фонд „Земеделие“. Проверени са 13 регистрирани животновъдни обекта в общините Сливен, Тунджа и Гурково. Трима са задържани с полицейска мярка за 24 часа. В 12 от проверените обекти не е имало живи животни. Проверката е показала, че на някои от заявените адреси няма сгради за отглеждането на животни. Други са били негодни за тази цел. В един от обектите са открити непоставени ушни марки на дребни и едри преживни животни, които са декларирани и заявени за подпомагане по директни плащания през стопанската 2021 година. Окръжната прокуратура в Сливен ръководи разследването по пет досъдебни производства за измами със средства, принадлежащи на Европейския съюз. По първоначални данни субсидията, която e трябвало да бъде получена, въз основа на подадените неверни данни към Държавен фонд „Земеделие“ е за над 100 000 лева. Процесуално-следствените действия по досъдебните производства продължават.

Измама за над 100 хиляди лева с евро средства за подпомагане на земеделието е предотвратена при специализирана операция на полицията в Сливен съвместно с Държавен фонд „Земеделие“. Проверени са 13 регистрирани животновъдни обекта в общините Сливен, Тунджа и Гурково. Трима са задържани с полицейска мярка за 24 часа, съобщава БНР.

В 12 от проверените обекти не е имало живи животни.
Проверката е показала, че на някои от заявените адреси няма сгради за отглеждането на животни. Други са били негодни за тази цел. 

 В един от обектите са открити непоставени ушни марки на дребни и едри преживни животни, които са декларирани и заявени за подпомагане по директни плащания през стопанската 2021 година.

Окръжната прокуратура в Сливен ръководи разследването по пет досъдебни производства за измами със средства, принадлежащи на Европейския съюз. По първоначални данни субсидията, която e трябвало да бъде получена, въз основа на подадените неверни данни към Държавен фонд „Земеделие“ е за над 100 000 лева. Процесуално-следствените действия по досъдебните производства продължават.

Виктор Павлов