петък, март 31, 2023
0887257707 videnov@abv.bg
Животновъдство

Разобличиха с белязани банкноти крадци на коне за 5000 лева

Крадците се свързали със собственика и му поискали 1000 лева

Двама мъже от Разлог и един от Баня са задържани като съпричастни за кражбата на два тежковозни коня, собственост на 21-годишен мъж от град Костандово, област Пазарджик. Извършителите са задържани след сигнал на кмета на село Конарско, община Якоруда, Ахмед Ахмед, който дал поискана сума от 1000 лева срещу информация за местонахождението на конете и извършителите. Селският управник преди „плащането“ снимал серийните номера на банкнотите.

Информацията потвърди лично кметът Ахмед Ахмед, който  разказа как се е стигнало дотам да бъде поискана сумата именно от него.

„Пострадалото момче ми се обади с молба да му заема 1000 лева, за да си откупи конете. Крадците най-напред се свързали с него и му поискали пари, за да му кажат къде са конете. Той няма толкова пари и е поискал от шефовете си, но те са му отказали, и тогава поиска от мен. Дадох парите, но преди това снимах серийните номера на банкнотите, подадох сигнал в полицията и те си свършиха работата“, разказа Ахмед Ахмед.

Той сподели още, че благодарение на серийните номера са установени извършителите. Ахмед Ахмед допълни, че не е запомнил името на мъжа, който е поискал и получил подкупа, и не знае дали той е съучастник в кражбата, бил е с брада и добре сложен. След като исканата сума е предадена, извършителите са изпратили снимка на конете. Те са открити на посоченото от крадците място, което е било на около 4 километра от мястото на кражбата. Били вързани на дърво по пътя за местността Вакльово дере.

По информация на в. „Струма” мъжът, поискал подкупа, е сред тарторите в ромската махала в Разлог и е с инициали К.Г. Тази информация не е потвърдена официално, но външността му отговаря изцяло на описанието, дадено от Ахмед Ахмед.

Според официалната информация от ОД на МВР – Благоевград след извършените издирвателни мероприятия като съпричастни за деянието са задържани двама мъже на 30 и 27 години от Разлог и мъж на 38 години от Баня. Кражбата е извършена в следобедните часове на 23 юли, а животните се намирали в горски обект в местността Вакльово дере, землището на Якоруда. Общата стойност на тежковозите е около 5 хил. лева.

По случая все още се работи, а в РУ – Разлог е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 194, ал. 1 от НК.

 

Виктор Павлов