петък, април 19, 2019
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Разработват биодизел на основата на растителни отпадъци

Учените се опитват да създадат суровина за биогорива на базата на бирена и хлебна мая

ЕЛУМИС ОД осигурява високонадежден контрол на икономически важните едногодишни и многогодишни житни плевели (вкл. балур от коренища) и ширЕЛУМИС ОД осигурява високонадежден контрол на икономически важните едногодишни и многогодишни житни плевели (вкл. балур от коренища) и шир
3.09ХилядиЧетения
NivaBG.com

Изследователска група от университета на австрийския град Грац разработва нова технология за производство на биодизел от отпадъците от аграрна продукция. Това информира специализираният портал ingenieur.de-. Производството на биогорива от царевица в момента изглежда икономически неефективно, още повече, че е е подложено на критики, защото вместо за биогорива, върху площите могат да се засаждат сортове, подходящи за храна.

Заедно със свои колеги проф. Клаус Натер от института по молекулярна биология разработва оптималната смес на бъдещето гориво от растителни отпадъци, която трябва да се състои основно от цеулоза и разградими липиди. От своя страна впоследствие тя ще се преработва на биогориво. Способността за образуване на големи капки от мазнини ще е от решаващо значение. „Ние сме доста напред в науката по отношение производството на мазнини от  хлебна и бирена мая, и сега става дума за това , да се премине към тяхното приложение”, обяснява проф. Натер.

Учените работят конкретно върху  изменение на наследствеността на бирената и хлебна  мая. При това става въпрос за един добре моделиран биологичен организъм, съдържащ  между 5 и 10% мазнини. Те  експериментират и с Yarrowia lipolytica, който запазва до 30% от мазнините в своите липиди. Така учените се опитват да увеличат съдържанието на мазнини в утайките до 50-60%. До момента хлебната мая е по-добре изследвана от бирената, и учените тепърва ще се произнесат, коя от двете ще може да се използва като суровина за производството на биодизел.

 

NivaBG.com