понеделник, юни 17, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Решения за бъдещето на сектор биопроизводсво само след ясен анализ за причините и отстраняване на виновните за сегашното състояние лица

От Българска асоциация Биопродукти излизат за нов протест

„Решения за бъдещето на сектора могат да бъдат взети само след ясен анализ за причините, довели до сегашната ситуация и поемане на отговорност от виновните”, това се казва в декларация, изпратена до медиите от Българска асоциация „Биопродукти”. От организацията подготвят нов протест, тъй като след този от вторник, техните искания не са били изпълнени. Сред мотивите за отказ от разговори с ръководството на аграрното министерство след първия протест е този, че срещите през последните месеци са били безрезултатни за сектора, тъй като не са били приети направените договорки, а са вземани решения, които не са коментирани с бранша.

Според биопроизводителите  нанесените до момента щети и нарушеният имидж на сектора могат да се поправят само с максимална прозрачност в системата.    В декларацията се казва още: „Протестът излезе много извън рамките на БАБ. Той беше подкрепен от други асоциации, колеги, приятели, граждани, потребители на нашите здравословни биопродукти. Това ни дава увереност, че нашият труд е оценен от обществото. Че нашите усилия и отговорност към околната среда и здравето на хората не остават незабелязани и ще намират все по-широка обществена подкрепа. Ето защо ние заявяваме, че започваме организацията на НОВ ПРОТЕСТ и няма да се откажем да постигнем нашите искания и да се борим за оцеляването на нашия сектор и за неговото развитие в условията на пълна прозрачност и ясни правила, еднакви за всички.”

Те търсят отговори на следните въпроси:

  1. КОЙ в Министерство на земеделието, храните и горите взема решения относно политиката в областта на биологичното производство. Кои са ръководителите, експертите, които го съветват. С какво образование са те, с каква експертиза и с какъв опит в областта на биологичното земеделие? С конкурс ли са назначени?
  2. Министерството е истински загрижено за потребителите. Колко проби от биологични продукти, пуснати на пазара, е взела БАБХ, отговорна за този контрол, през 2018 г. Какви са резултатите?
  3. Министърът на земеделието обяви пред журналистите, че средствата за биологично земеделие към момента не са блокирани. Това не съвпада с информацията, която до момента сме получавали, свързана с препоръки на ЕК да не бъдат изплащани субсидиите до постигане на гаранции за ефективен контрол и прозрачност. Ако към момента няма блокиране на средства ЗАЩО ТОГАВА НЕ СЕ ИЗПЛАЩАТ? Защо биофермерите в последните години са на опашката в индикативния график за плащания. Нима те не се нуждаят от средства преди месец юни.