петък, октомври 18, 2019
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Решено: Груповият лов на дива свиня започва на 15 септември

Парламентарната Комисия по земеделие и храни приети днес на първо четене промените

Производители на картофи от Родопите алармират за напаст от глигани по нивитеПроизводители на картофи от Родопите алармират за напаст от глигани по нивите
16.1ХилядиЧетения
NivaBG.com

Министърът на земеделието със своя заповед ще има възможност да променя сроковете за ловуване и да регулира числеността на дивечовите запаси при дива свиня. Това предвиждат промените в Закона за лова, приети днес на първо четене с пълно единодушие от 20 гласа „за“ в парламентарната Комисия по земеделие и храни.

В извънредното заседание взеха участие заместник министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев, експерти от Изпълнителната агенция по горите и др.

„За съжаление този закон не мина, когато му беше времето и вече идеята не е да бъде превантивен, а да спомогне за борбата за АЧС.“, каза вносителят на законопроекта Александър Сабанов. С промените се отваря възможност ловът да стартира на 15 септември и да приключи 2 месеца след това, коментира зам.-министър Атанас Добрев.

Изменението на закона става по предложение на народния представител Александър Сабанов, който не за първи път внася промени в ловното законодателство. В мотивите на вносителя се казва, че законопроектът е внесен заради епизоотичната обстановка в страната, свързана с разпространението на Африканска чума по свинете, която води след себе си значителни икономически загуби.

В дневния ред на заседанието беше включен идентичен законопроект, който обаче предвиждаше министърът да променя сроковете за ловуване, но не само на дива свиня, а на всички видове дивеч. Депутатите решиха да не разглеждат тази точка от дневния ред.

NivaBG.com
Виктор Павлов