неделя, април 14, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Агро Новини

Рибари, хотелиери и ресторантьори се обявиха срещу лобистки законопроект за изграждане на ВЕИ в Черно море

 

Хаосът и лобизмът в енергийния сектор е пречка за прилагане на стратегия за устойчиво развитие на сектора

Представители на различни неправителствени организации на рибопроизводители и преработватели, на хотелиери и ресторантьори се обявиха срещу лобистки законопроект за изграждане на офшорни вятърни паркове в Черно море. Според представители на засегнатите браншове съществуващият хаос в енергийния сектор и лобизмът са пречка за реализиране на истинска стратегия за устойчиво развитие на енергийния сектор. По време на пресконференцията им стана ясно, че срещу приемането на законопроекта са се обявили от земеделското министерство.

Както обясниха от засегнатите сектори напрежението е ескалирало, след като те не са били поканени като заинтересована страна да участват на организираната в НС кръгла маса по темата. Според тях нямало никаква конкретика нито в направените проучвания нито в предложения законопроект.

„В момента има заявки за изграждане на 50 ГВ мощности от ВЕИ на сушата, които ако се изпълнят, което ще означава, че в тази държава ще се произвежда само ток, а няма да има какво да се яде и ще преместим планетата на Марс. Държавата е налазена от всевъзможни енергийни лобита, всяко от които не знае какво предлага другото“ заяви Димитър Куманов от сдружение „Балканка“.

Според него лобисткия законопроект е дело на Центъра за изследван на демокрацията, и е бил даден на депутатите, някои от които дори не са се запознали с него.

„Нашата индустрия се захранва изцяло от морски улов на риба, а нашите предприятия са на над средното европейско ниво. Засегнати сме от факта, че никой не взе мнението ни под внимание освен от министерството на земеделието“, заяви шефът на „БГ Фиш“ Йордан Господинов. Според него при изграждането на планираните офшорни паркове в Черно море освен че ще намалеят зоните за улов на риба, ще се промени и пътя на рибите, които няма да идват до българския бряг.

„Примерите от Шотландия и други страни са несъвместими с Черно море, защото нашето море е от затворен тип“, допълни още той.

„Според нас подобен закон отделен от този за ВЕИ не е необходим и ако нещо специфично за морската среда трябва да бъде урегулирано, то това може да се направи през закона за ВЕИ, така че всички оператори да са равнопоставени“, заяви и Ирина Матеева от Българското дружество за защита на птиците. Според нея Черно море е с важно значение за запазване на морската екосистема.

„Специфичното за нас е, че ние освен с водолюбивите птици, които намират храна в морето имаме и множество мигриращи птици, които търсят крайбрежните ивици, и за които ветрогенераторите се явяват допълнително препятствие с оглед и на липсващите термики, които да им позволяват да се издигнат над перките на ветрогенераторите“, добави още експертката.

Според международно проучване обхващащо Черно и Средиземно море българското крайбрежие не е рентабилно за изграждане на офшорни ветрови паркове. Освен това според неправителствения сектор все още няма технологии за преработка и рециклиране на перките на ветрогенераторите, чийто срок на живот е около 20 години.

Според Красимира Катеничарова от Сдружение „Човек-Природа-Живот“; на рециклиране подлежат единствено роторите и бетонните кули,, но практиката до момента в страни като Норвегия е била за загробване на роторите директно в морето с помощта на хеликоптери.

„Това което ни притеснява е, че никъде не се измерва издаваният от ветрогенераторите инфрачервен звук, който в своите пикови стойности е вреден за здравето“, подчерта тя.