неделя, декември 8, 2019
0887257707 videnov@abv.bg
Зеленчукопроизводство

Родопчани отгледаха тикви рекордьори

Плодовите зеленчуци растат край Доспат и тежат по 40 кг

7.13ХилядиЧетения
NivaBG.com

Тикви за Гинес отгледаха Венко и Мейка Джамбазови от доспатското село Любча. Плодовите зеленчуци тежат по 40 кг, а за да ги преместиш, трябва и двамата да участват в носенето, хвалят се в Доспатско, пише “Марица.бг”

Венко е решен да участва в състезания за гигантски тикви, стига да има такова из страната. През 2016 година той отново показа тиква с много големи размери, но тя беше 17 килограма. Тазгодишните обаче са над 2 и половина пъти по-тежки.

“Отгледали сме близо 40 тикви с такива размери – 35 – 40 кг. Не знам откъде взех семето. Продавам ябълки и обикалям, някаква жена от района ми го даде. Високо е в планината нашето село, но с мерак всичко ни се получава – и тикви, и домати. Сеем в половин декар градинка със съпругата, но с огромно желание, обичаме земеделието и природата”, разказва Венко. Той иска да дари огромните си тикви на домове за възрастни или за психично болни, за да си сготвят тиквеник за Коледа. От една излизат към 100 порции, изчислява родопчанинът.

“За да имаш такава тиква, трябва труд и упоритост”, казва 48-годишната му съпруга Мейка.
53-годишният Венко е хамалин в магазин, а съпругата му е обслужващ персонал в шивашка фирма в Доспат.

Казват, че от много време всяка година сеят за себе си различни зеленчуци. Имат три деца, най-голямото е момиче и вече е омъжено, а момчетата са в 11. и в 1. клас.

NivaBG.com
Виктор Павлов