четвъртък, септември 21, 2023
0887257707 videnov@abv.bg
Агро експертите съветват

Роля на листното торене при есенни култури

Приложение на листни и коренови биостимулатори при есенници

Ние от Тимак Агро, обръщаме сериозно внимание на нуждите на растенията и търсим най-удачното решение да повлияем върху добива, за да постигнем качествена продукция. Стремим се да извлечем максимума от генетичния потенциал, заложен във всяка една култура.

Приложение на листни и коренови биостимулатори при есенници.

1.Ефективност на торенето с макро и микроелементи:

  • В периода на март, редица въпроси вълнуват земеделските производители. На част от тях, бихме желали да обърнем специално внимание:

➔ Какви са ползите и необходимостта от листното торене?
➔ Ефективност на торенето с макро- и микроелементи при приложението на биостимулатори.
➔ Кои са решенията на Тимак Агро, с които можете да оптимизирате на производството си.

Тимак Агро България  експерти и иноватори в листното торене:

Вече 4 години, Тимак Агро си сътрудничи с АУ Пловдив в изпитването на различни продукти  –  гранулати,  течни  биостимулатори.  Акцент  в  съвместната  ни  дейност  са листните биостимулатори, приложени при пшеница,  слънчоглед,  царевица  и лавандула. По този начин, продуктите на Тимак Агро се изпитват двукратно – веднъж в научно-изследователските комплекси на Група Рулие и втори път на локално ниво, за да се потвърди ефективността и изследва спецификата от приложението при различните култури.

Биостимулаторите на Тимак Агро не са обикновени листни торове – представляват микс от макро- и микроелементи и съдържат в себе си и редица биологично активни субстанции. Благодарение на добавените патенти, те стимулират физиологичните процеси и кореновата система на растенията – за едно по-ефективно и целесъобразно постъпване на хранителните вещества.

Двете гами листни и коренови биостимулатори на Тимак Агро Fertiactyl и Fertileader, са предназначени да подобрят фитосанитарния статус на културите и да ги направят по-устойчиви на външните неблагоприятни климатични условия и фитопатогени. Комбинацията от активни съставки – фитохормони, хуминови и фулвинови киселини, аминокиселини, макро- и микроелементи, ги прави и икономически по-изгодни.

В началото на март, някои от есенниците не успяха да влязат в подходяща фаза за презимуване, в следствие на което има измръзнали растения и се наблюдава стрес, поради липса на достатъчно снежна покривка и големите температурни амплитуди. По-прерасналите посеви са по-уязвими и по- засегнати, но това не означава, че културата не може да се възстанови.

Патентованият комплекс FERTIACTYL® в гама коренови биостимулатори осигурява:
➔ увеличаване обема на кореновата система чрез нарастване на хранещата повърхност и образуване на нови коренови власинки
➔ намалена чувствителност на растенията към стрес чрез засилване устойчивостта
на температурни амплитуди, вода и замръзване

Патентованият комплекс SEACTIV® в гамата листни биостимулатори осигурява:
➔ интензивна и бърза абсорбция от растението
➔ по-добро приемане на минералните елементи
➔ по-добро усвояване на хранителни елементи от почвата
➔ висока скорост на усвояване на хранителните елементи и транслокация в растението
➔ стимулира пренасянето на хранителни елементи и резервни субстанции до младите органи.

Препоръката на експертите агроном-търговски консултанти на Тимак Агро е да не се прибързва с употребата на листни торове и биостимулатори. По-удачно е да се изчакат по-трайни температури и приложението им да се съобрази с агро-климатичната обстановка. Абиотичните фактори също биха могли да компрометират приложението на биостимулаторите, които сте избрали за вашето стопанство.

В следващия брой очаквайте информация за приложението при пролетници на кореновите и листни биостимулатори на Тимак Агро. Примери за още успешни технологии може да откриете на страницата Тимак Агро във Фейсбук: www.facebook.com/timacagrobg

 

За повече информация и конкретни препоръки, свържете се с представител на Тимак Агро България за вашия регион: www.timacagrobg.com/contacts