вторник, юли 16, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Румънската пшеница ще продължи да се „бори“ за египетския пазар,въпреки очакваната слаба реколта

Според фермерите в страната има достатъчно резерви, за да участва на традиционните търгове в Кайро

До месец пазарът ще се активизира. Няма свежи пари и фермерите ще се принудят да продават по-евтиноДо месец пазарът ще се активизира. Няма свежи пари и фермерите ще се принудят да продават по-евтино

Въпреки очакваната слаба реколта, румънската пшеница ще продължи да се „бори“ за египетския пазар, пише „Зерно Онлайн“. Основната причина за ниските добиви е засушаването, обхванало страната, но фермери и експерти твърдят, че тя разполага с достатъчно резерви за да се включи в традиционните търгове, организирани от египетската държавна зърнена компания. В текущия сезон Румъния се нарежда на второ място сред износителите на пшеница в трети страни, а що се отнася до Египет, заедно с Русия и Франция се нарежда сред основните доставчици.

Заради засушаването според данните на мониторинга, посевите с пшеница в 10 от 41 административни окръга са унищожени на 100%. Докато през миналата година Румъния събра рекордните 10 млн. тона пшеница от 2,1 млн. ха, през тази година фермери и трейдъри очакват реколта от между 5 и 7 млн. тона. Засушаването може да се отрази обаче върху качеството на пшеницата от новата реколта, което да е на много високо ниво, и страната да разполага с обем за експорт между 3 и 3,5 млн. тона.