сряда, март 27, 2019
0887257707 videnov@abv.bg
МЗХ

Румен Поражанов дискутира закона за земята с депутатите

Земеделският министър настоява за промяна

760Четения
NivaBG.com

 

Румен Поражанов ще говори утре пред комисията по земеделието. Депутатите ще изслушат министърът на земеделието във връзка с прилагането на последните промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ).

Припомняме,че Поражанов иска промяна в Закона за земята. По думите му според обнародвания на 22 май закон, земеделските производители трябва в срок до 22 юни да подадат декларации в общинските служби по земеделие, че сключените от тях договори за наем или аренда на земеделска земя съответстват на законодателството. Според Порожанов промяната се налага, за да се защитят зърнопроизводителите, тъй като не могат да изпълнят предвидения в закона срок.

До изслушването се стигна вероятно поради факта,че според земеделските производители приетия Закон за изменение и допълнение на ЗСПЗЗ, обн. ДВ бр. 42 от 22 май 2018 има невъзможни за изпълнение точки. Най-спожрна е частта му за реда и срока за потвърждаване валидността на действащи договори за наем над една година.

Земеделските стопани считат, че дори и само от гледна точка на необходимото физическо време за извършване на изискваните действия, е почти невъзможно да се спази указаният в закона срок.

Утре в парламента Комисията за борба със сивата икономика ще обсъжда закона за горивата

 

NivaBG.com
Виктор Павлов