неделя, февруари 24, 2019
0887257707 videnov@abv.bg
МЗХ

Румен Порожанов представи законодателни предложения за ОСП

Едно от основните притеснения е липсата на преходна национална помощ,заяви министърът

4.42ХилядиЧетения

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов  днес представи пред браншовите организации в аграрния сектор пакета от законодателни предложения за ОСП на Европейската комисия. „Дебатът за Общата селскостопанска политика трябва да остане земеделски. Предстоят много трудни разговори и преговори, които не трябва да се политизират“. Това заяви министърът на земеделието.

Той бе категоричен, че едно от основните ни притеснения например е липсата на преходна национална помощ, която трябва да защитим. „Няма да отстояваме важните теми за българското земеделие сами. В ЕС има страни със сходни интереси и ще търсим съюзници“, подчерта Порожанов.
Венцислав Върбанов от Асоциацията на земеделските производители в България заяви,че трябва да имаме балансиран подход и добро отношение.  Според него има  много неясноти в предложението на ЕК и повече от всякога секторът трябва да бъде обединен.

„В предложението на ЕК подкрепяме обвързването на ОСП с резултатите, но все още има много неясноти“, заяви Веселина Ралчева от асоциация „Биопродукти“. „Смятам, че въпреки намалението на бюджета, ако се действа целесъобразно може да се постигнат по-добри резултати от сегашния програмен период“, допълни тя.

От асоциацията на малинопроизводителите уточниха, че е важно да има повече яснота  в определението кои са малки и кои са големи производители.

Участниците по време на срещата се обединиха, че е много важно браншът да остане единен, за да се намери най-доброто решение, а подобни срещи да станат регулярни.  Следващата ще се проведе в рамките на Националния земеделски форум, след Съвета по земеделие в Брюксел през юли.

Виктор Павлов